Gartner: Пазарът на компютърни устройства се връща към растеж

През настоящата година пазарът на компютърни устройства за крайни потребители ще отбележи ръст от 1,3%, достигайки 2,29 млрд. броя

Глобалният пазар на компютърни устройства за крайни потребители ще се завърне към растеж през настоящата и следващата година, прогнозира нов доклад на анализаторската компания Gartner.

В категорията компютърни устройства Gartner включва настолни системи, ноутбуци и ултрабуци, таблети, смартфони, фаблети и клетъчни телефони. Сумарният обем на продадените през миналата година устройства възлиза на 2,26 млрд. броя, което е спад от 3% спрямо 2016 г., когато на пазара бяха реализирани 2,33 млрд. броя.

През настоящата година пазарът на компютърни устройства ще отбележи ръст от 1,3%, достигайки 2,29 млрд. броя. Ръстът ще продължи и през следващата година, когато продажбите на компютърни устройства в света ще възлязат на 2,32 млрд. броя, сочи прогнозата на Gartner.

Но докато броят на продадените устройства за крайни потребители се колебае в разглеждания период, пазарът в стойностно изражение нараства постоянно. През настоящата година се очаква увеличение на харчовете за компютърни устройства за крайни потребители със 7%.

Благодарение на по-добрите характеристики, средната продажна цена (ASP) на компютърните устройства се покачи с 9,1% през миналата година. Gartner очаква тенденцията на поскъпване да се запази и през настоящата година и ASP да нарасне с още 5,6%. При РC-тата, например, цените се покачиха с 4,6% през 2017 г., движени от бизнес потребителите.

Търсенето на традиционни персонални компютри (настолни системи и ноутбуци) ще продължи да намалява. Продажбите на такива устройства ще паднат от 204 млн. броя през миналата година до 196 млн. през настоящата (3,9% спад) и до 189 млн. през следващата (3,6% спад). Това отстъпление ще се компенсира от ръст в продажбите на ултрабуци от премиум клас.

В сегмента та смартфоните и мобилните телефони се очаква увеличение на продажбите. Gartner прогнозира ръст от 1,84 млрд. броя през 2017 г. до 1,87 млрд. през 2018 г. и по-нататъшно увеличение до 1,89 млрд. броя през 2019 г. Анализаторите очакват също да се увеличава животът на мобилните телефони в периода от 2017 до 2020 г.

Коментари по темата: „Gartner: Пазарът на компютърни устройства се връща към растеж”

добавете коментар...

  1. :о)

    Там където навремето трябваха компютри – за “интернет браузинг” , видео (Ютюб), Скайп и други онлайн чатове – вече са не тотално смазани, а направо ОТВЯТИ от Смартфоните.

    Така че “оня” ръст никога повече няма да го има.
    PC остана за домашен бекъп, бизнес и гейминг…това е…

  2. Drago

    Кога ли хората ще разберат, че тези интелски ултрабуци и шпионски смартфони не могат да заменят пълноценно компютър и лаптоп.

Коментар