Facebook иска и медицински данни за нов проект

Нов проект на Facebook може да свърже данните на потребителите от социалната мрежа с техните медицински досиета, за да помогне на нуждаещите се от специални грижи

Facebook е поискала от големите болници в САЩ да споделят  анонимни данни за пациенти, вкл. история на заболяванията, рецепти и друга информация, която ще се използва за целите на изследователски проект, съобщи CNBC.

Идеята на проекта е да създаде специфични профили на потребители, които съдържат както социална статистика и данни от Facebook, така и медицинска информация. Това ще позволи да се идентифицират хората, нуждаещи се от специални грижи и лечение.

Facebook възнамерява да съпостави анонимните данни от болниците с данните на свои потребители и да се опита да намери онези от тях, на които съответства медицинската информация. Ако проектът е успешен и се превърне в работеща услуга, Facebook ще получи пълноценни медицински данни за потребителите – разбира се, с тяхното съгласие.

Така например, от болницата постъпва информация, че пациентът А на възраст 50 години приема постоянно две лекарства и посещава три пъти годишно болницата. Facebook намира съвпадение на тази информация в социалната мрежа и ако разбере, че пациентът е възрастен и няма близки и роднини, предава данните в болницата, която на свой ред изпраща служител за проверка.

В момента обаче изследователският проект е замразен, тъй като на Facebook се наложи да решава по спешност проблеми с изтичането на данни на свои потребители. Все още компанията не е получила никакви данни от болниците, уточнява CNBC.

Коментар