Intel готви първа дискретна видеокарта от 20 години насам

Intel планира да се завърне на пазара за самостоятелни (дискретни) видеокарти, след като напусна този сегмент преди 20 години, твърди публикация в специализирания сайт WCCF Tech.

В началото на годината се появиха информации, че Intel разработва собствен GPU, който ще се използва не за създаване на дискретни видеокарти, а за замяна на графичните решения на AMD в процесорите-наследници на Kaby Lake G.

Твърдеше се, че първите такива графични процесори ще бъдат GPU от 12-то поколение (Gen 12) под името Arctic Sound. Актуалното в момента GPU поколение на Intel е Gen 9.5. Според последните информации обаче, Intel е променила плановете си.

Раджа Кодури, който в края на миналата година премина от AMD в Intel, очевидно е успял да убеди ръководството на компанията да създаде дискретна графична карта за игри – това ще бъде настолен вариант на GPU Gen 12 (Arctic Sound), който ще излезе през 2020 г.

Очаква се Intel да пусне две версии на GPU Arctic Sound – за дискретни видеокарти и за стрийминг на видео, но все още не е много ясно за какъв точно продукт става въпрос във втория случай.

GPU Arctic Sound ще бъде многочипово решение, твърдят още източниците. За връзка между отделните чипове ще се използва технология EMIB (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge). Подобно решение ще позволи на Intel да създаде достатъчно прост GPU, а след това да обедини необходимия брой процесори в един модул, в зависимост от желаната производителност.

Коментари по темата: „Intel готви първа дискретна видеокарта от 20 години насам”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Бая пари ще потънат в тази заигравка

Коментар