НАСА конструира роботи-пчели за Марс

НАСА смята, че за марсианските мисии ще подхождат отлично малки, насекомоподобни роботи (източник: НАСА)

Иновативна разработка на НАСА може да намери приложение в някоя от следващите мисии на Марс. Става въпрос за малки роботи, подобни на насекоми, разкриват от американската космическа агенция.

В рамките на проекта Marsbee учените конструират роботизирани летящи апарати, подобни на пчели. Роботчето ще има размери, сравними с тези на пчела, но крилата му ще бъдат по-големи – като на насекомите цикади.

Уголемените крила са необходими, тъй като атмосферата на Марс е силно разредена, в сравнение със земната – по-точно, налягането там е 160 пъти по-малко, отколкото на нашата планета.

Концепцията предвижда още наличие на марсоход, който ще изпълнява ролята и на базова станция. Тя ще транспортира рояци от роботи Marsbee, оборудвани с безжични комуникационни устройства и различни сензори, в зависимост от предназначението на съответния рояк.

Летящите апарати, подобни на насекоми, могат да се окажат по-ефективно на Марс, отколкото на Земята. Поради разредената атмосфера и значително по-малкото притегляне, на Червената планета действат силни инерционни сили. В резултат на това, ефективността на усукващата пружина, разположена в основата на всяко крило, значително се увеличава.

Казано с по-прости думи, за сметка на по-голямата инерция, разходът на енергия за всеки замах на крилото ще бъде значително по-малък на Марс, отколкото на Земята, поясняват учените от НАСА.

На първия етап от проекта инженерите имат за задача да създадат оптимална конструкция на крилата и да изследват нейната ефективност. Към момента космическата агенция не се е ангажирала с конкретни срокове за изпращане на Marsbee роботите в мисия на Червената планета.

Коментар