SpaceX се очертава като най-скъпият стартъп

Капитализацията на SpaceX е на път да надмине 125 милиарда долара (снимка: CC0 Public Domain)

Докато широката общественост наблюдава какво ще направи Илон Мъск със социалната мрежа Twitter, неговата компания за космически технологии SpaceX е на път да се превърне в най-скъпия стартъп. Пазарната ѝ оценка нарасна до над 125 милиарда долара при текущата продажба на акции на вторичния пазар, съобщи Ройтерс, позовавайки се на „източници, запознати с въпроса“.

Акциите на SpaceX, които се продават на около 72 долара, скочиха в оценката си от миналия октомври, когато ценните книжа на фирмата се търгуваха по 56 долара след разделяне 10-1, и пазарът оцени ракетната компания на 100 милиарда долара. При вторичното предлагане не са издавани нови акции, но фирмата посочи пред инвеститорите, че може да го направи по-късно тази година.

Продажбата на акции може да покачи пазарната стойност на SpaceX до над 125 милиарда долара, надминавайки финтех гиганта Stripe, който беше оценен на 115 милиарда долара при вторична продажба. Засега не е известно колко акции са били предоставени за продажба от компанията.

Обичайно високо ценените частни компании предлагат акции на вторичния пазар, за да осигурят ликвидност за ранните инвеститори и служители. Също така е любопитно, но не се знае дали главният изпълнителен директор Илон Мъск, който притежава 44% от SpaceX, е сред продавачите.

SpaceX вече неколкократно превозва полезни товари и астронавти от Земята до Международната космическа станция по възложение на НАСА. Компанията доказа това, на което щатската космическа агенция се надяваше – че частни фирми могат да развиват технологии за космически пътувания по-добре от самата нея.

SpaceX се конкурира с Blue Origin – космическата фирма на Джеф Безос, бившия главен изпълнителен директор на Amazon.com, както и с Virgin Galactic на британския милиардер Ричард Брансън. Очаква се компанията на тези три водещи имена да се разрасне в скоро време.

Коментар