Финансите ускоряват ръста при HPC компютрите

Високопроизводителните компютри ще станат бизнес за 50 млрд. долара до 2027 година (снимка: CC0 Public Domain)

Увеличеното търсене от страна на банки, застрахователни компании и фирми за финансови услуги е в основата на развитието на пазара на високопроизводителни компютри (HPC). Според най-новите оценки за този сегмент, само след 5 години HPC ще e бизнес за около 50 млрд. долара. Към настоящия момент браншът се оценява на около 36 млрд. долара, според анализаторите от MarketsandMarkets.

HPC системите могат да бъдат използвани през управляеми облачни услуги като Amazon AWS и Microsoft Azure. Ползвайки управляемия облак, организациите могат да се възползват от силата на наличните HPC системи, без да се налага да настройват такива системи самостоятелно.

Използването на HPC, поддържан в облака, следва модел на ценообразуване от типа „плащаш според колкото използваш“. Това прави технологията лесно достъпна и привлекателна, казват MarketsandMarkets.

Най-голям дял от пазара на HPC в периода до 2027 г. ще се падне на т.нар. паралелни изчисления. При тях множество обработващи компоненти работят едновременно за решаване на сложни задачи. Тези задачи биват разделени на по-малки – съответно за решаването им бива назначен специален компютърен ресурс.

Паралелните изчисления се превърнаха в доминиращ стандарт в компютърната архитектура. Те се използват все по-често в съвременните многоядрени процесори, поради по-ниската консумация на енергия.

Прогнозата за географското разпределение на бизнеса сочи, че Северна Америка ще регистрира най-висок растеж през прогнозния период. Тя ще държи най-големия пазарен дял (~44%) във времето до 2027 г., тъй като това е технологично напреднал регион и има значително присъствие на големи пазарни играчи, казват MarketsandMarkets.

Освен това регионът има най-голямо присъствие на доставчици на облачни услуги. Не на последно място там са съсредоточени солидни инвестиции в технологичното развитие на съществуващите инфраструктури, което подхранва скоростта на внедряване на HPC системите. Регионът се отличава и със силно търсене, особено на системи и решения „на поискване“.

Като ключови имена в бранша от MarketsandMarkets посочват утвърдени играчи на пазара като AMD, Intel, HPE, IBM, Dell, Lenovo, Fujitsu, Atos, Cisco, Nvidia, NEC и др.

Коментар