AMD разширява позициите си в HPC системите

EPYC процесори задвижват все повече суперкомпютри от списъка Top500
(снимка: AMD)

Процесорите AMD EPYC навлизат все по-осезаемо в списъка Top500 на най-бързите суперкомпютри в света. Броят на AMD-базираните системи се е удвоил от ноември м.г. насам, като с EPYC са половината от новопостъпилите в престижния списък системи, стана ясно на дигиталното събитие International Supercomputing 2021.

С процесори EPYC са близо 5 пъти повече системи в актуалния списък, в сравнение с Тор500 списъка за юни 2020 г., и двойно повече от същите през ноември 2020 г. Също така, с EPYC са половината от 58-те нови попълнения в списъка за юни 2021.

Междувременно AMD разширява и присъствието на графичните ускорители AMD Instinct в индустрията на високопроизводителните изчислителни среди (НРС). Сега компанията обяви нова инициатива AMD Instinct Education and Research (AIER), за да помогне на учени и изследователи да вдигнат производителността на своите приложения върху AMD Instinct ускорители.

AIER инициативата предлага отдалечен достъп до AMD Instinct технологии, до Центъра за обучение по AMD ROCm, до ROCm софтуер и поддръжка, както и достъп до софтуерни и хардуерни решения на компанията. Освен регионалните партньори за решения, в списъка на глобалните AIER партньори влизат Dell Technologies, Gigabyte, Hewlett Packard Enterprise и Supermicro.

Платформата с отворен код ROCm продължава да разширява своите позиции с разрастващ се списък от приложения, библиотеки от трети страни и системи, поддържащи ускорителите на AMD.

Освен това, сега е достъпен PyTorch за ROCm като инсталируем пакет на Python, който включва пълни възможности за изчисления със смесена точност и обучения с библиотеките MIOpen и RCCL на AMD. Иновацията дава нови възможности на учени, студенти и други да започнат с ускорен PyTorch, използвайки AMD графични решения.

Наскоро CuPy, библиотечен масив с отворен код от Python, разшири своята поддръжка на традиционни GPU с пускането на версия 9.0, която предлага поддръжка на ROCm стека за GPU-ускорените изчисления, припомнят от AMD.

Коментар