Nokia G10 – издръжлив и „боен” класически смартфон

Дисплеят на Nokia G10 с диагонал 6,52 инча е комфортен за използване
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Помните ли онези телефони с копчета, които изкарваха по седмица с едно зараждане и можехме да ги изпускаме и да ги „къпем”, без да се развалят? Рано или късно и смартфоните ще станат толкова издръжливи. Най-новата, дръзка стъпка в тази посока е Nokia G10 – телефон, който работи до 3 дена с едно зареждане, има всички удобства на класическия смартфон, може да бъде мокрен и идва с фабрично поставен протектор на дисплея.

Nokia G10 има всички основни функционалности в съчетание с огромна батерия. Това е достатъчно, за да работи точно както се очаква, но без да натоварва ресурсите си много. И точно затова може да изкарва до 3 дена с едно зареждане, а маниаците на тема „пестене на енергия” могат да изцедят и повече от него.

Наред с дълготрайността на батерията му, второто ключово предимство на G10 е безопасността. В съвременния свят на професионално хакерство, фишинг, рансъмуер и дори кражба на идентичността от съществено значение е с какъв софтуер се работи. А G10 разчита на чист Android с безкомпромисна поддръжка на актуализациите до версии 12 и 13, както и на специфичните обновления, свързани със сигурността. За последните Nokia гарантира за 3 години напред.

Добре премерен и скроен от гледна точка на екстри и новости, G10 има тройна камера с 13МР основен сензор, 2МР сензор за дълбочина и 2МР макро сензор. Това му позволява да прави прилични снимки, даже доста хубави при дневна светлина, без да натоварва процесора и паметта. В същото време ползвателят не е лишен от приятни удобства като HDR или пък панорамно снимане. Другата, вградена камера за автопортрети, е 8 MP.

Процесорът е осемядрен и удовлетворява всички очаквания за спокойна работа, без бавене и без прегряване. Допълнен е от 3GB оперативна памет

Дисплеят е с пълноценен размер, 6,52-инчов, с приятна тънка рамка, подобно на другите нови модели на Nokia. Неговата резолюция е 720×1600 пиксела. Това не е максимумът, на който съвременната технология е способна, факт; но е пре-предостатъчно за хора за приятно и комфортно гледане.

Литиево-полимерната батерия обаче е доста голяма, както стана дума. Тя е с капацитет от 5050 mAh. Това е капацитет, какъвто се предлага в новото поколение телефони с 5G поддръжка заради завишената консумация на енергия. Тук обаче няма 5G функционалност – то и новите 5G мрежи все още не са разгърнати пълноценно – така че подобна силна консумация няма. Резултатът е, че с голямата батерия G10 може да работи 3 дена с едно зареждане – точно по вкуса на хората, които очакват телефонът да им служи вярно и дълготрайно.

И понеже потребителите на подобни класически телефони с издръжливи батерии обичат да носят джаджите си на невероятни места, където могат и да ги изтърват по случайност, е добре дошло, че G10 е устойчив на водни пръски и идва с фабрично поставен протектор на дисплея. Освен заради навиците, това е добре дошло и в светлината на крещящата нужда от намаляване на електронните отпадъци по света.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Nokia G10 – издръжлив и „боен” класически смартфон”

добавете коментар...

  1. Екатерина Чалъкова

    Цена 239 лв в Техно маркет . Днес си го купих.

  2. Ивелина

    Ако беше и с по-малък дисплей, щеше да е супер. Все големи и тежки тухли. Няма малък читав смартфон, който да ти се побира в джоба.

  3. Мен

    Не чета рекламата до като не видя цената ако не ми отърва цената въобще не го чета

  4. Барбарон

    Цената е според качеството и екстрите. Купувайте няма да съжалявате. Според мен е около 450 лв.

  5. Gencho

    Важна е цената

  6. Джамбо

    Не е ли китайче не ми го хвали.

  7. Van Duke

    По добре си вземете xiaomi mi 10 t pro

  8. Желяз каменноff

    Колко лева е и каде да го купя

Коментар