Смарт-биберони следят здравето на бебетата

Сензорен биберон-залъгалка може да предупреждава за обезводняване при бебетата (снимка: CC0 Public Domain)

Понастоящем, за да се проверят електролитните нива при новородените бебета, се вземат кръвни проби – два пъти на ден. Скоро обаче тази практика може да бъде заменена от смарт-биберони, които по неинвазивен път да събират същите данни.

Мониторингът на електролитите при новородени е много важен, тъй като ниските нива показват, че бебето се дехидратира – това е особено често срещан проблем при преждевременно родените бебета. Но тези електролити присъстват както в кръвния поток, така и в слюнката – и това може да се използва.

Имайки предвид този факт, екип от Вашингтонския държавен университет, ръководен от проф. Джонг-Хун Ким, е разработил експерименталната нова „залъгалка“. Тя е направена от стандартен биберон, какъвто може да се купи от детските магазини, но вътре са добавени някои електронни компоненти.

Докато бебето се залъгва с биберона, устройството изтегля малко количество слюнка от устата на детето. Слюнката преминава през серия от интегрирани микрофлуидни канали – не е необходим механизъм за изпомпване. Сензорите в тези канали откриват и измерват концентрациите на натриеви и калиеви йони в слюнката. Данни се предават чрез Bluetooth към мобилното устройство на родителя или бавачката, където се показват на екрана на съответно приложение.

Биберонът е тестван с бебета в отделението за интензивно лечение на новородени. Изпитанието показва, че показанията за електролита, отчетени от устройството, са в съответствие с тези, получени чрез традиционното вземане на кръвни проби. Нещо повече, залъгалката предоставя тези данни непрекъснато, стига да е в устата на бебето.

„Обикновено в болнична среда се взема кръв от бебето два пъти на ден, така че има данни само за два конкретни момента“, казва проф. Ким. „Това устройство е неинвазивен начин за осигуряване на мониторинг в реално време на концентрацията на електролита при бебета.“

В момента учените работят върху това да направят устройството по-евтино и рециклируемо, а и планират да проведат по-мащабни изпитания. Документ за тяхното изследване наскоро беше публикуван в сп. Biosensors and Bioelectronics.

Малко по-рано друг екип от учени от Калифорнийския университет в Сан Диего изработи подобен биберон, който е в състояние да измерва концентрациите на глюкоза в слюнката.

Коментар