Китай разработва AI за отглеждане на бебета

Отглеждането на човешки ембриони вече е по силите на изкуствения интелект
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски учени решиха основен технологичен проблем при изкуственото отглеждане на ембриони с помощта на AI. Високотехнологичен конвейер автоматично следи растежа на множество миши ембриони по едно и също време. Технологията ще улесни отглеждането и на човешки ембриони, но етичната страна на въпроса ще остане трудна за решаване.

Противно на общоприетото схващане, Китай има сериозни демографски проблеми. През последните пет години раждаемостта там намаля наполовина. Стимулите от властите не могат да принудят китайските жени да се посветят на майчинството.

Развитите страни имат още по-сериозни проблеми с раждаемостта. Отглеждането на деца в изкуствена среда може да подобри ситуацията, но това ще изисква много промени в умовете на хората, в законите, а също и политическа воля. Малко вероятно е нещо подобно да бъде постигнато в обозримо бъдеще, но технологиите за изкуствено отглеждане на животински ембриони се развиват ускорено.

Китайски учени твърдят, че разработените от тях апаратура и система за машинно обучение могат да следят здравето и състоянието на ембрионите с безпрецедентна точност, съобщи South China Morning Post. Контролът се извършва както визуално с помощта на алгоритми за машинно обучение, така и с постоянен анализ на местообитанието на ембрионите – химически и биологични.

Оказва се, че системата може да следи в детайли такива показатели, на които жените и лекарите често дори не обръщат внимание по време на нормалното раждане. Това позволява да се избегнат патологии и нежелано развитие на плода.

Преди две седмици Илон Мъск повдигна в социалните мрежи въпроса за демографския проблем в САЩ и развитите страни. Според него, спадът в раждаемостта може да се превърне в пречка за колонизацията на Марс. Намаляващото земно население няма да мисли за колонизация на други планети.

Решението, според Мъск, може да е в конвейерното изкуствено култивиране на човешки ембриони. За да се реализира тази идея обаче, трябва да се случи нещо необичайно.

Коментари по темата: „Китай разработва AI за отглеждане на бебета”

добавете коментар...

  1. homeoffice

    Мам*ка му. Матрицата.

Коментар