Стартира Linux проект за супер-изчисления

Софтуерът с отворен изходен код се явява централно звено на високо-производителните изчисления

Софтуерът с отворен изходен код се явява централно звено на високо-производителните изчисления

Некомерсиалната организация Linux Foundation обяви началото на проект с отворен код, насочен към развитието на високо-производителни изчисления (HPC). В рамките на OpenHPC Collaborative Project множество партньори ще разработват програмен стек с отворен код за HPC системи.

В стека OpenHPC влизат инструменти за автоматизация на управлението на конфигурациите и инсталиране на обновления, помощни програми за управление на ресурси, входно-изходни библиотеки, системи за мониторинг, средства за разработчици и др., уточнява Linux Foundation.

Поддръжниците на проекта ще се опитат да създадат стабилна среда за тестване и валидиране, да съкратят разходите за внедряване и експлоатация на супер-изчислителни проекти и да разработят гъвкави средства за конфигуриране на OpenHPC.

Към алианса вече се присъединиха водещи производители на клъстерни системи, научни лаборатории и супер-компютърни центрове. В списъка с поддръжници на проекта фигурират имената на ИТ компаниите Cray, Dell, Fujitsu, HP, Intel, Lenovo, NEC и SUSE.

Софтуерът с отворен изходен код се явява централно звено на високо-производителните изчисления, но липсата на единно звено от ключови поддръжници води до повторение на дейности и повишава бариерата за вход, коментира Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation.

Вече е достъпен първият стек от приложения OpenHPC 1.0, в който влизат 255 пакета, предназначени за инсталиране върху стандартната дистрибуция CentOS 7.1.

Коментар