Linux Foundation се усъмни в сигурността на отворения код

Софтуерните проекти, базирани на отворен код, имат средно 49 уязвимости, сочи доклад
(снимка: CC0 Public Domain)

Софтуерът с отворен код стана изключително популярен сред разработчиците и технологичните компании, но неограниченото му използване се превръща в риск за сигурността на потребителите, алармира доклад, изготвен от Snyk и Linux Foundation.

Данните от анализа „Състоянието на сигурността на отворения код” сочат, че повече от една трета от организациите не са убедени в безопасността на своите софтуерни решения с отворен код.

Според говорителя на Snyk, Мат Джарвис, разработчиците на софтуер днес имат свои собствени “вериги за доставки” – те сглобяват код, закрепвайки съществуващите компоненти със собствен уникален код. Въпреки че води до повишена производителност и иновации, подобен подход крие значителни рискове за сигурността.

Първият по рода си доклад подчертава наивните представи на технологичните компании за състоянието на екосистемата от решения, базирани на отворен код. Заедно с Linux Foundation, компанията Snyk планира да използва тази информация, за да обучава и снабдява световните разработчици с решения, които им позволяват да продължат бързо да създават софтуер, като същевременно поддържат необходимото ниво на сигурност.

Проучването сочи, че проектите за разработка на приложения с отворен код имат средно 49 уязвимости и 80 т.нар. „директни зависимости”. Освен това времето за отстраняване на идентифицирани проблеми в проекти с отворен код непрекъснато се увеличава. Ако през 2018 г. са били необходими средно 49 дни за премахване на уязвимост, то през 2021 г. това отнема около 110 дни.

Докладът се базира на проучване сред повече от 550 респонденти през първото тримесечие на 2022 г., както и на данни от базата Snyk Open Source, която включва информация за 1,3 милиарда проекта с отворен код.

Само 49% от организациите имат специфична политика за сигурност при разработване или използване на софтуер с отворен код, като при средните и големите компании този показател е 27%. Около 30% от компаниите дори признават, че нямат нито едно лице, пряко или косвено отговорно за сигурността на програмите с отворен код.

Коментари по темата: „Linux Foundation се усъмни в сигурността на отворения код”

добавете коментар...

  1. Затворен прозорец

    хеми да затварят всичкия отворен код да стане по-сигурен, windows като е затворен открай време затова е най-сигурен.

Коментар