Alexa проговори с гласовете на починали близки

Виртуалният асистент Alexa вече е способен да клонира конкретен човешки глас
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет гигантът Amazon демонстрира доста противоречива технология, от етична гледна точка, на конференцията „Re: Mars” тази седмица в Лас Вегас. Компанията показа устройство, което може да говори с гласовете на близките – дори ако вече са напуснали този свят.

Рохит Прасад, старши вицепрезидент на компанията и главен учен в екипа на Alexa, разказа за нова функция, която позволява на гласовия асистент да „клонира” конкретен човешки глас, съобщи CNBC.

В демонстрационното видео детето помоли баба си да му дочете приказка – сюжетът е доста достоен за следващата серия на „Черното огледало”. Alexa потвърди искането с нормален роботизиран глас, след което премина към по-мека, по-„човешка” версия, имитирайки гласа на един от членовете на семейството.

По думите на Прасад, екипът за разработка на Alexa е създал модел, който позволява на асистента да генерира висококачествена гласова матрица, използвайки по-малко от минута аудио за обучение. Функцията все още е в процес на разработка и не е известно кога ще стане достъпна за широката публика.

Въпреки твърдението, че технологията е в състояние да генерира „дубликати” на всеки глас, Прасад изрично подчерта, че тя помага да се увековечи паметта на починали роднини, тъй като „толкова много от нас са загубили тези, които обичаме” по време на пандемията Covid-19. Според него, макар AI да не е в състояние да премахне горчивината от загубата, той определено може да запази спомените.

Като цяло технологичният гигант възнамерява да направи разговорите с Alexa по-естествени. Редица нови функции на гласовия асистент ще позволят по-„хуманоиден” диалог, включително задаване на въпроси към човека по собствена инициатива на Alexa.

Коментар