Ще наемат все повече специалисти по отворен код

Работодателите са затруднени да намерят кадри с умения в сферата на отворения код
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ специалистите, които умеят да работят с технологии с отворен код, ще намерят нови и здравословни перспективи за работа в обозримо бъдеще. Всяка втора анкетирана организация планира да наеме „open-source” кадри в идните 6 месеца.

В доклад, публикуван в сряда, Linux Foundation и доставчикът на онлайн курсове edX разкриха, че работодателите изпитват трудности да намерят кадри, притежаващи умения в областта на отворения код. Това ги кара не само да увеличат усилията за наемане на нови служители в тази област, но и да плащат на съществуващите служители, за да усъвършенстват уменията си и да се сертифицират в нови области на владеене на „open-source”.

Над 1900 души са били анкетирани за „Десети годишен доклад за работните места в света на отворения код: критични умения, тенденции при наемане и образование” на Linux Foundation и edX. Сред запитаните има както професионалисти в работата с отворения код, така и хора, отговорни за попълването на позиции с отворен код.

93% от респондентите казват, че се сблъскват с трудности, опитвайки се да намерят квалифицирани хора с умения в сферата на отворения код. В резултат на това почти половината от работодателите планират да увеличат наемането на професионалисти с отворен код през следващите шест месеца.

От друга страна, почти три четвърти от анкетираните професионалисти с отворен код разкриват, че биха могли да намерят нова работа доста лесно, ако решат да напуснат настоящата си позиция.

Работодателите опитват различни тактики за задържане на професионалистите с умения в боравенето с отворен код. Това включва по-високи заплати и по-големи бонуси. Повече от 65% от анкетираните „open-source” професионалисти казват, че по-високата заплата би им попречила да напуснат текущата си работа.

В миналото социалните придобивки също са използвани за задържане на квалифицираните служители, но с преминаването към дистанционна и хибридна работа, финансовите стимули сега са по-голямата примамка.

Плащането за сертификати е друга възможност за организации, които искат да задържат квалифицираните „open-source” експерти. Около 90% от работодателите биха платили на служителите си за курсове и получаване на сертификати. От своя страна, 81% от професионалистите планират да добавят нови умения и съответно нови сертификати тази година.

Сред работодателите 69% казват, че е по-вероятно да наемат професионалист в сферата на отворения код със сертификат, разкривайки, че предишният опит е по-малко критичен, стига някой да докаже, че има умения да върши работата.

При проектите с отворен код със строги срокове 43% от мениджърите по наемането обучават вътрешни служители. Но 41% се обръщат към външни консултанти, въпреки че това е по-скъп вариант. Само 16% от анкетираните казват, че биха отложили проект поради липсата на достатъчно умения. Това показва, че въпросният вид проекти са приоритет, дори ако изискват скъпа помощ отвън.

Сред уменията в света на отворения код, желани от служителите, най-търсени тази година са облачната и контейнерната технология. 29% от работодателите търсят да наемат хора с подобни квалификации. Данните за въпросното търсене съответстват на информацията, че 68% от компаниите са увеличили използването на облака през последната година.

Разбира се, киберсигурността остава приоритетна и способностите, свързани с нея, са високо ценени. Уменията в сферата на сигурността са четвъртата най-желана област сред професионалистите с отворен код, след облака, Linux и DevOps.

Измежду анкетираните професионалисти 77% казват, че ще се възползват от допълнително обучение по киберсигурност, което показва, че е необходима повече работа за ефективна защита на активите на организацията.

Коментар