Microsoft ще прекрати поддръжката на Cortana за Windows

Гласовият асистент Cortana ще бъде заменен в Windows с AI инструмента Copilot
(снимка: Microsoft)

Microsoft планира да прекрати поддръжката на гласовия асистент Cortana в операционната система Windows. Софтуерният гигант заяви, цитиран от The Verge, че по-късно тази година Cortana ще отпадне като самостоятелно приложение за Windows.

Съобщението за края на поддръжката за Cortana в Windows едва ли е изненада. През май тази година Microsoft обяви инструмента Windows Copilot, който е пълноценен AI помощник. Според наличната информация, той ще бъде поставен в страничната лента на Windows 11 и ще е достъпен за извикване в процеса на работа с всякакви приложения.

С този AI помощник потребителите ще могат да изпълняват различни задачи, включително генериране на текстови съобщения. Очевидно Windows Copilot трябва да замени асистента Cortana, който не се наложи като популярен продукт сред потребителите.

Гласовият асистент Cortana за Windows 10 беше представен през 2015 г. Инструментът можеше да се използва за напомняния, пускане на приложения и извършване на други действия чрез гласови команди.

Макар че поддръжката за Cortana в Windows ще приключи тази година, гласовият асистент ще остане наличен в Outlook Mobile, Microsoft Teams Mobile и някои други продукти на компанията.

Коментари по темата: „Microsoft ще прекрати поддръжката на Cortana за Windows”

добавете коментар...

  1. юзер

    Спокойно ще сложат друга крадена чужда технология като пример ChatGPT както си “взеха” Skype, Google Chrome и си го наричат Edge браузъра на MS.

  2. Mlado

    време беше

Коментар