ESA ще излъчва днес на живо от Марс

Марс Експрес вече две десетилетия изследва отблизо Червената планета
(снимка: ESA)

Днес от 19:00 ч. Европейската космическа агенция (ESA) ще направи пряко излъчване от орбитата на апарата Mars Express (Марс Експрес). Събитието, посветено на 20-годишнината от пускането на станцията, ще продължи един час.

Излъчването ще покаже изображение почти в реално време – със забавяне от 18 минути. 17 минути са необходими за предаване на сигнала към Земята и още 1 минута за излъчването му чрез наземни сървъри и кабели.

Марс Експрес със спускаемия модул Бийгъл 2 излетя от Байконур на 2 юни 2003 г. и пристигна в орбита около Марс през декември същата година. Бийгъл 2 кацна на Марс, но връзка с него не беше установена, вероятно поради повреда в слънчевите панели и комуникационната антена. Същевременно Марс Експрес заработи в нормален режим и започна да изучава планетата с помощта на седем от своите научни инструменти.

Станцията постигна много за две десетилетия. Например, тя успя да открие метан в атмосферата на Марс, да картографира състава на ледените шапки близо до полюсите и вероятно да открие подземно езеро близо до Южния полюс на Марс.

Видеото ще се излъчва на живо от VMC (камера за визуално наблюдение), първоначално предназначена да контролира разкачването на Бийгъл-2. След повредата на спускаемия модул VMC беше изключена, но впоследствие отново включена да прави снимки за научни и образователни цели.

Специалистите от ESA подобриха алгоритмите за обработка на изображения от камерата, превръщайки я в пълноценен инструмент. На ESA отне няколко месеца, за да подготви днешното излъчване, включително да разработи инструменти за бързо публикуване на VMC изображения в мрежата.

„Това е стара камера, първоначално проектирана за инженерни цели, да работи на разстояние от 3 милиона километра от Земята. Все още не сме изпробвали това и, честно казано, не сме 100% сигурни, че ще работи”, коментира Джеймс Годфри, ръководител на операциите с космически кораби в центъра за контрол на мисията на ESA в Дармщат, Германия.

“Но аз съм доста оптимист. Обикновено виждаме снимки от Марс и знаем, че са направени преди няколко дни. Радвам се да видя Марс такава, каквато е сега – възможно най-близо до марсианското „сега“!, допълни Годфри.

Коментар