Гласовият асистент Cortana отпада от Windows 11

Съдбата на гласовия асистент Cortana е предрешена – измества го новият AI 
(снимка: Microsoft)

Microsoft прекратява поддръжката на гласовия асистент Cortana в операционната система Windows 11. В новата версия на платформата, достъпна чрез Dev каналите за участниците в програмата Insider, гласовият асистент вече е деактивиран.

В допълнение, някои потребители, които са получили актуализации на приложението Microsoft Store за стабилни версии на Windows 11, също съобщават, че Cortana не работи след обновяването.

Когато се опитвате да стартирате приложението Cortana на нова версия на Windows 11, то се отваря с предупреждение: „Cortana за Windows като самостоятелно приложение е отхвърлено“. Съобщението също така съдържа връзки към информационни страници, които отварят документацията за поддръжка на Microsoft.

Microsoft обяви още през юни, че тази година ще прекрати поддръжката на Cortana като отделно приложение за Windows 11. Асистентът вече е изчезнал от Microsoft Launcher за Android, но все още е наличен в мобилните версии на Outlook, Teams и Teams Room.

Вместо Cortana, Microsoft ще популяризира новия AI асистент Windows Copilot, вграден в Windows 11, както и функциите на AI бота Bing Chat. 

Cortana беше представен през 2014 г. за Windows 10 като AI асистент и отговор на Siri, който се използва на устройства на Apple. Може да се използва за създаване на имейли, напомняния, търсене в мрежата и др. Поддръжката на много от тези функции все още не е внедрена в новия Windows Copilot, въпреки че в бъдеще се очаква той да стане много по-ефективен от Cortana.

В операционната система Windows 10, която ще получава актуализации до октомври 2025 г., гласовият асистент Cortana все още работи. Въпреки това, според Windows Latest, приложението Cortana ще изчезне там през следващите седмици.

Коментар