Търсачката на Google ще издава важно известие

Потребителите на Google ще могат по-лесно да премахват лична информация от резултатите от търсенето (снимка: CC0 Public Domain)

Нов инструмент на Google значително ще опрости процеса на намиране и премахване на информация за контакт с потребители в резултатите от търсенето. Потребителите ще получават известия, ако в интернет бъде намерена информация за техните адреси, телефонни номера или имейли, и ще могат да поискат премахването ѝ.

През септември миналата година Google обяви функцията „Резултати за вас“, която се намира в лентата с инструменти на мобилната и уеб версията на търсачката. Компанията наскоро актуализира функцията, като автоматизира процеса на търсене на лична информация, съобщи The Verge.

След като потребителят въведе необходимите данни в специален формуляр, търсенето автоматично ще изведе уебсайтове, съдържащи съвпадения с дадените параметри. След това ще бъде възможно да видите всяка страница, която съдържа личните ви данни, и, ако е необходимо, да изпратите заявка за премахването им от резултатите от търсенето.

Досега потребителите трябваше ръчно да търсят личната си информация в мрежата и след това всеки път ръчно да поискат тя да бъде премахната в резултатите от търсенето чрез бюрото за помощ на Google.

С актуализацията на инструмента „Резултати за вас“, Google също добавя насочени известия, които ще предупреждават потребителите, ако се появят нови източници на тяхната лична информация. След като подадат заявление за премахване на данни в резултатите от търсенето, потребителите ще могат да се запознаят и с текущия статус на разглеждане на такива заявления и взетите решения.

Функцията „Резултати за вас“ не премахва личната информация на потребителя от мрежата, а само в резултатите от търсенето с Google. Други потребители пак ще могат да намерят личната информация на дадено лице, ако попаднат на уеб страница, която я хоства.

В допълнение, функцията има редица ограничения. Например, няма да предприеме действия за премахване на информация относно резултатите от търсенето, когато заявката идва от правителствени служби или образователни институции.

Понастоящем „Резултати за вас“ е достъпна само за потребители на Google в САЩ, които говорят английски. Компанията уточнява, че работи върху добавянето на поддръжка за други езици и “скоро” ще предложи функцията в още страни по света.

Коментар