Браузърите под IE9 остават без поддръжка от 2016

Потребителите на Internet Explorer ще трябва да обновят браузърите си до най-актуалните версии, за да разчитат на поддръжка от Microsoft

Потребителите на Internet Explorer ще трябва да обновят браузърите си до най-актуалните версии, за да разчитат на поддръжка от Microsoft

Microsoft ще прекрати поддръжката на всички браузъри Internet Explorer преди версия 9, считано от 12 януари 2016 г., съобщи компанията в своя блог. Това означава край на консултациите и обновленията на сигурността. Компанията ще продължи да поддържа само актуалните версии на IE.

В момента Microsoft поддържа три предишни поколения на операционната си система – това са версиите Windows Vista, Windows 7 и Windows 8. За да си гарантират поддръжка на IE браузъра, потребителите на Vista SP2 трябва да използват Internet Explorer 9, а тези на Windows 7 SP1 и Windows 8.1 Update Internet Explorer 11.

По-старите версии на IE в посочените операционни системи ще останат без поддръжка от 12 януари следващата година. В тази група попада и IE8 – втората най-популярна версия сред браузърите (според Net Applications).

Това означава, че потребител на операционна система Windows 7 SP1 с браузър Internet Explorer 8 ще трябва да се обнови до версия IE11, ако иска да получава поддръжка от Microsoft. Що се отнася до Windows XP, версията на браузъра няма значение, тъй като още от миналата година Microsoft не поддържа тази платформа.

Специално за корпоративните потребители Microsoft пусна нови справочни материали за това как да адаптират приложенията си към най-съвременната версия на браузъра IE11 и да намалят цената на миграцията към нея.

По данни на Net Applications, именно версия 11 е най-популярната не само при Internet Explorer, но и сред версиите на останалите браузъри. Делът на IE8 се определя на 11,6%, което отрежда на тази версия второ място. IE9 държи 6,6%, IE10 достига 4,4%, IE6 и IE7 също фигурират в статистиката – съответно с 0,7% и 0,3%.

Коментар