Apple превърна историческа сграда в магазин

Apple Tower Theatre в центъра на Лос Анджелис е бил отворен през 20-те години на миналия век
(снимка: Apple)

Проектиран от видния американски архитект С. Чарлз Лий и първоначално отворен през 1927 г., кино-салонът Tower Theatre е преживял много промени през годините. Благодарение на отличителния си бароково-възрожденски стил той дори е послужил като място за снимане на няколко холивудски филма.

Сега, след десетилетия на разруха, изоставеният кино-салон е съживен с целия блясък на оригиналния си облик и това е дело на технологичния гигант Apple и топ-архитектите Foster+Partners, съобщи NewAtlas. Но да не се залъгваме – емблематичната сграда сега ще е магазин на Apple.

Кино-салонът се намира в центъра на Лос Анджелис. Макар че би било преувеличено да се каже, че сградата бе руина в последните години, тя бе спорадично използвана от затварянето на киното през 1988 г. досега. Нужни бяха много усилия на архитектите, за да я възстановят до някогашната ѝ хубост.

Foster+Partners признава, че собственият дизайнерски екип на Apple има значителен принос за реставрацията: двете фирми са работили с експерти, за да възстановят отличителната часовникова кула на сградата, както и нейната керамична фасада.

Интериорът също е съживен пълноценно. Посетителите влизат в кадифено фоайе с ново, изцяло възстановено централно стълбище (за достъпност съгласно новите норми са инсталирани и два нови асансьора). Основната театрална зала е разположена на нивото на земята и сега е домакин на продуктовите дисплеи на Apple.

Специалната мазилка от 1920 г., покриваща стените и тавана, е реставрирана на ръка. Централният купол на тавана е пребоядисан с небесен стенопис. Удобните седалки в театрален стил вече не гледат към екрана на киното, а осигуряват място за изчакване на клиентите.

Централният купол Apple Tower Theatre има нова фреска на небето от Лос Анджелис
(снимка: Apple)

Накратко, емблематичната сграда е възстановена в пълния си блясък и очарование от 20-те години на миналия век. Хубаво е, че ѝ е вдъхнат нов живот, макар че може би щеше да е по-хубаво да си остане кино.

„Вярвам, че хората обичат да бъдат с други хора”, казва Стефан Белинг, ръководител на студиото Foster + Partners. „Това е основата за градския живот по целия свят… От днес театърът Apple Tower отново ще бъде оживен и в него ще има активност и празненства, които ще върнат жизнеността на градския живот в центъра на Лос Анджелис”.

Коментар