Urbanotopia ще решава градски проблеми

Българската информационна мрежа БлуЛинк и ЗаМирНет от Хърватия разработват платформа Urbanotopia, която ще помогне за решаване на проблеми в градовете София и Загреб, стана ясно на семинар в Представителството на Европейската комисия.

Десетки програмисти, дизайнери, активисти и експерти от държавна администрация интегрират онлайн начините за информиране и предотвратяване на незаконни строежи, проблеми с управлението на отпадъците, поддръжката на културно-исторически сгради, липсваща или неработеща инфраструктура.

Участниците подготвят интуитивен и лесен за поддръжка сайт с карти на двете столици, на които са визуализирани сигналите за проблемите, предвидени са ресурси по отделните теми, начини за взаимодействие с отговорните институции, възможности за участие, подпомагане на решаването на проблема и статистика на сигналите.

Допълването на спецификите на платформата за двете страни и финализирането й ще продължи до октомври 2011 г., съобщи GreenTech.bg.

БлуЛинк и ЗаМирНет искат да работят с държавната администрация като партньор. “Трябва да сме позитивни, този сайт ще улеснява чиновниците да си вършат навреме и добре работата. Ще им го обясним и ще намерим начини да ги поощряваме, когато те се възползват от потенциала на платформата”, коментира хърватската участничка Звездана Самарджич.

Платформата ще използва и възможностите на закона, за да изпълнява замисъла си. “В България институциите са длъжни да реагират до 30 дни на сигнал, подаден с електронен подпис”, припомня Вера Стаевска, директор на БлуЛинк.

Освен опасната и неработеща “страна” на града, Urbanotopia ще представя и визии за развитие. На сайта ще има и карта за идеи за подобряване на градското пространство.

“Ако хората знаят, че общината има бюджет за социален център, но не го изгражда, може би ползвателите на платформата ще посочат подходящото място и конкретната нужда”, посочва Даниела Бабич, ръководител на ЗаМирНет.

Коментар