Брансън ще лети в космоса преди Безос

Ричард Брансън ще излети в космоса на 11 юли, девет дни преди Джеф Безос
(снимка: Richard Branson / Twitter)

Сър Ричард Брансън, видният британски милиардер и предприемач, собственик на „Империята Virgin”, обяви късно в четвъртък, че ще се опита да излети в космоса на 11 юли. Това е само девет дена преди най-богатият човек в света Джеф Безос да направи своя собствен космически полет.

Но дори когато изпреварва Безос, Брансън гласно отхвърли идеята, че това е „състезание”. Той дори покани колегата си милиардер да дойде да гледа излитането.

Основателят на Virgin Galactic каза в интервю за CNN Business в петък, че изненадващото му съобщение за това, че ще направи дългоочакваното си пътуване през следващата седмица с космически самолет Virgin Galactic, е чисто съвпадение и то няма нищо общо с излизането на Безос в космоса.

Миналия месец Безос заяви, че ще лети в космоса на 20 юли. Той ще потегли на борда на ракета, построена от собствената му космическа компания Blue Origin.

„Не знам със сигурност кога точно излита Джеф Безос, той може да реши да лети преди нас, но честно казано не виждам това като космическа надпревара. Бих искал Джеф да дойде и да види полета ни, когато той се проведе. Бих искал да отида и аз да го гледам как излита – и мисля, че и двамата ще си пожелаем успех”, каза Брансън.

От началото на 2000-те Брансън и Безос се надпреварват да разработват, тестват и изстрелват суборбитални ракети, които да могат да возят богатите любители на силните усещания на кратки пътувания в открития космос, в Земна орбита. Усилията им отдавна са оформени като „космическа надпревара за милиардери”.

Името на изпълнителния директор на SpaceX Илон Мъск също често се хвърля в играта „космическа надпревара”, но орбиталните ракети, създавани от SpaceX, са далеч по-мощни от суборбиталните туристически ракети, построени от Брансън и Безос. Затова те изискват повече инфраструктура за излитане.

Илон Мъск, от своя страна, не говори много за личните си космически амбиции – освен че „би искал да умре на Марс – стига да не е при удар”.

В интервюта Брансън многократно е казвал, че не се интересува от „космическа надпревара”. Но планът му да излезе в космоса на 11 юли не беше част от „пътната карта”, изложена по-рано тази година от Virgin Galactic.

По думите на британския милиардер, всяко предположение, че Virgin Galactic може да компрометира безопасността в опит да изведе Брансън в космоса преди Безос, е „напълно погрешно”.

„Трябва да сте наясно, че Virgin Galactic има хора във всеки космически полет… Фактът, че аз съм готов да летя с тези хора, показва увереност”, каза Брансън. „Мисля, че най-малкото, което основателят на компанията може да направи, е да се качи там и да лети заедно със своите хора”.

Космическият самолет на Virgin Galactic, наречен SpaceShipTwo, се разработва от над десетилетие и функционира много по-различно от напълно автономната ракета на Blue Origin, която се издига вертикално от стартовата площадка.

Коментари по темата: „Брансън ще лети в космоса преди Безос”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Злобар

  2. Стиви

    Точно

  3. Росен

    Да летят и да не се връщат, Безос-Мезос, Брансън-Мансън!

Коментар