Разработват смарт-бомби, които говорят помежду си

Проектът CSTWD ще позволи на ракети от следващо поколение като Spear 3 да комуникират помежду си
(илюстрация: MBDA)

Британското министерство на отбраната инвестира 3,5 милиона лири в Лабораторията за отбранителни научни технологии за разработване на смарт-бомби: ракети, които са способни в полет да комуникират една с друга.

Още през 60-те години първите боеприпаси с лазерно насочване бяха наричани „смарт-бомби“. Те можеха да бъдат насочвани към целта си от пилот или офицер, ала пет десетилетия по-късно вече наблюдаваме ново поколение оръжия, които са умни в истинския смисъл на думата: те могат да събират данни, да оценяват ситуациите и да променят плановете си, за да достигнат до целите си.

За да бъдат ефективни подобни оръжия, те трябва да могат да работят в екип, отбелязва в публикация за новата разработка NewAtlas. Досега ракетите можеха да „говорят“ с центъра, от който са изстреляни, но не и помежду си.

За да се справи с това, проектът, наречен CSWTD, се съсредоточава в разработването както на нов хардуер, така и на нов софтуер, който да направи ракетите по-кооперативни, и проучва как да ги приложи в реални сценарии.

Двугодишният проект започна през април 2021 г. Новата технология може да бъде интегрирана в по-интелигентна интегрирана мрежа от ракети в рамките на пет години.

„В момента ракетите могат да комуникират с платформата за изстрелване, но не и помежду си“, казват от Лабораторията за отбранителни научни технологии. „Целта на новата програма е да проучим как технически могат да бъдат постигнати междуракетните комуникации и да се използва поведение на сътрудничество за решаване на военните предизвикателства“.

Коментари по темата: „Разработват смарт-бомби, които говорят помежду си”

добавете коментар...

 1. Фофу

  Филанкишията, а ти да не си забравил да свалиш ушанката и ватенката в тия жеги. Дали пък не си забелязал, че отговарям на коментара преди моя …

 2. Филанкишията

  Фофуууууууу,какви кремълски послушници бе !!!
  В статията се говори за смарт-бомби,комуникиращи помежду си.

  Да не си изморен от някой гей-парад в Лондон – ****

 3. Фофу

  Какво ли не правят кремълските послушници, за да си наложат идеологията.

 4. Anonymous

  Какво ли не правят джендърите, за да си наложат идеологията…

Коментар