Проектират цял квартал от къщи, отпечатани на 3D принтер

Еко-домовете със слънчеви панели ще имат минимално въздействие върху околната среда
(снимка: Mighty Buildings and EYRC Architects)

Първият в света квартал с нулеви емисии и с къщи, отпечатани на 3D принтер, може да изникне в Ранчо Мираж, щата Калифорния, САЩ. Разположен в долината Коачела, той ще се състои от 15 къщи.

Домовете ще имат слънчеви панели, ще са построени от устойчиви на атмосферни влияния материали и се очаква да имат минимално въздействие върху околната среда, тематичният портал Inhabitat. Предполага се, че подобни къщи ще представляват интерес за хора, които са „екологично настроени“.

„Това ще бъде първата материализация на нашата визия за бъдещето на жилищата – изградени бързо, достъпни, устойчиво и годни да насърчат околните общности с положителна динамика“, казва Алексей Дубов, съосновател и главен оперативен директор на Mighty Buildings – строително-технологична компания, която ще строи в партньорство с разработчика Palari Group.

Проектът на стойност 15 милиона долара ще използва система от панели, отпечатвани на 3D принтер. Тя е разработена от Mighty Buildings, която твърди, че технологията елиминира 95% от строителните отпадъци.

За да подобрят качеството на въздуха, дизайнерите са решили да интегрират в домовете климатична система с елементи на изкуствен интелект, която пречиства вътрешния въздух от патогени, замърсители, миризми и алергени.

3D-печатът на къщи елиминира 95% от строителните отпадъци
(снимка: Mighty Buildings and EYRC Architects)

Други еко-екстри на домовете ще включват локално филтриране на водата и „циркадно осветление“ (осветление, съобразено с естествения ритъм на сън и будуване). Що се отнася до енергията, слънчевите панели ще генерират достатъчно за захранване на целите къщи – с опция за добавяне на батерии от типа Powerwall и зарядни устройства за електромобили.

Площта на всяка къща ще е около 130-150 квадратни метра. Вътре ще има по три спални, две бани и зона за гости с допълнителни две спални и една баня.

3D печатът ни позволява да строим по-бързо, по-здраво и по-ефективно, което го прави неразделна част от нашата платформа за рационализиране на процеса на домашно строителство, съсредоточена върху устойчивостта“, коментира Базил Стар, основател и главен изпълнителен директор на Palari.

Коментар