3D печатът на сгради: топ тренд за 2020 г.

Тези къщички в Мексико са отпечатани на 3D принтер за броени дни
(снимка: Échale)

Отпечатването на цели сгради чрез 3D принтери доскоро се възприемаше като щура идея или, в най-добрия случай, експериментаторство, но това ще една от най-значимите тенденции в строителния сектор на 2020 година. Технологията е на път да промени не само начина на изграждане на къщи и блокове, но и пазара на имоти.

Преди броени дни се разбра, че в Табаско, Мексико, вече се строи цяло село от къщи, отпечатани на 3D принтери. Всяка къща е около 50-60 квадрата, с две спални, баня, малко дворче, китно навесче над мъничка веранда.

3D печат на цяло село

Къщите са дело на местна НПО – наречена Échale – която след обявяването на първите две готови къщи сега работи по „отпечатването” на още 48 такива. Домовете са предназначени за социално слаби семейства, като всеки дом е проектиран спрямо конкретните особености на всяка от избраните фамилии. Табаско е сеизмична зона, затова къщите са направени така, че са неразбиваеми – отвъд стандартите за земетръсна устойчивост.

Всяка къща е отпечатана на принтер ICON Vulcan II. Преди принтерът да започне работа, е подготвена бетонна основа. Част от нея излиза отпред на къщата, формирайки верандата. Има множество прозорци, за да е светло в дома.

Дом за 24 часа

Къщите на селото са забележителни и с още нещо: всяка от тях се отпечатва за около 24 часа. Разбира се, под отпечатване за едно денонощие се има предвид издигането на стените – поставянето на покрива и другите детайли се случват след това.

Принтерът за отпечатване на къщи ICON Vulcan II
(снимка: ICON)

И все пак, това е първият случай, когато нещо толкова мащабно като полуготов дом се „вдига” само за денонощие. Постижението е важно, защото означава, че само за 2-3 дена едно семейство може да се сдобие с нов покрив над главата си.

Това е безценно за ситуации, свързани с природни бедствия, когато много семейства внезапно се оказват без дом. От друга страна е и забележителна пазарна възможност.

Домовете се отпечатват слой по слой с помощта на локална бетонна смес. Текстурираното, почти бяло покритие им придава спретнатост и чар.

Различни материали

Макар че мексиканското село ще се състои от къщи, направени от бетон, технологията позволява използване на множество различни материали. Датската компания COBOD например прави къщи чрез 3D принтер, който работи с глина – или по-точно глинена смес. Други пък експериментират с материали на база рециклирани полимери.

Независимост от терен и време

3D принтерите, с които се изграждат домовете, са адаптирани за работа на всякакви терени, обясниха от ÉCHALE. Но не само това дава гъвкавост на проектите за изграждане на „печатани” къщи. Независимостта от метеорологичните условия също е фактор, който прави технологията привлекателна.

Домовете могат да се отпечатват слой по слой, с помощта на локална бетонна смес
(снимка: ICON)

За най-голямата постройка, изградена с 3D принтер в света – тя бе завършена преди броени дни в Дубай – специалистите казват, че целият строеж е реализиран на открито, под въздействието на всички колебания на времето. Постройката е двуетажна. Висока е близо 10 метра, площта й е около 600 квадрата.

„Процесът на строителство протече в непокрита зона, което означава, че елементи като температура и влажност не бяха контролирани”, заявиха създателите на 3D принтера – Apis Cor.

Нарастваща роля

Ролята на 3D печата в строителната индустрия само ще нараства и ще усетим това още през 2020 година, сочат специалистите.

Възможността тези домове да се изграждат директно, на място, има множество ползи от гледна точка на труд и разходи за материали. Освен това технологията намалява отпадъците. Не на последно място изграждането не е ограничено от края на работната смяна на строителните работници.

Очаква се пазарът на 3D печат на къщи да достигне 56,4 млрд. долара през 2021 г. – и с основателна причина. Все повече компании започват да създават нови, иновативни проекти чрез тази технология. Някои са по-футуристични, други са много реалистични спрямо настоящето.

Коментар