Европейските телекоми призоваха за развитие на 5G

Цифровата инфраструктура и разработването на нови услуги ще бъдат в основата на постигането на амбициозните социално-икономически цели на Европа
(снимка: CC0 Public Domain)

Европа трябва да развива мрежите, за да стане дигитален лидер, гласи становище на Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори ETNO. Позицията е подписана от Атанас Добрев, CEO на Виваком и още 20 главни изпълнителни директори на европейски оператори.

Европейските граждани заслужават дигитална икономика, която да създава нови възможности за растеж и развитие на регионите и обществата. Това е целта на съществуващите мрежи и развитието на мрежи от ново поколение, се казва в общото становище на ETNO, адресирано до новоизбраните институции на ЕС и до ръководителите на държавите-членки.

България не изостава от европейската тенденция и трите мобилни оператора у нас заявиха още през м. юни 2019 г. в официална позиция до КРС своята готовност да инвестират над 800 милиона лева в инфраструктура от ново поколение, ако държавата направи необходимото да ревизира таксите за спектър и да облекчи на законодателството за обновяване на мрежите.

След конструктивния диалог между телекомите и КРС, регулаторът вече предприе конкретни стъпки, като предложи за приемане на Министерски съвет ревизирана тарифа за таксите. Междувременно се водят разговори за законодателни облекчения с народните представители, уточниха от Виваком.

Цифровата инфраструктура и разработването на нови услуги ще бъдат в основата на постигането на амбициозните социално-икономически цели на Европа, заложени в дневния ред на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Качествата и възможностите на мрежите – 5G, оптичната мрежа и останалите гигабитови мрежи са важна предпоставка за устойчив растеж, иновации и предоставяне на широк диапазон цифрови услуги, базирани на бързия обмен на големи обеми данни, подчертават от Асоциацията.

Според ETNO, инвеститорите трябва да бъдат насърчени да изграждат и оптимизират националните и трансгранични мрежи в телекомуникационната инфраструктура.

Коментари по темата: „Европейските телекоми призоваха за развитие на 5G”

добавете коментар...

  1. бай Хой

    Тея кожодери в БГ ако изобщо решат да пуснат 5G вероятно ще е само в София (центъра) и на още две три места.С нетърпение очаквам глобалното покритие с интернет от сателити на ниска орбита.

  2. А, дано

    Дано им изсъхнят гръкляните и ръчичките на всички онези лобита и в телеком-операторите заради техните измислени 5G-та, вълни и абсолютно излишни простотии – всичко само и единствено заради пари, пари и още пари – тези пусти пари.

Коментар