IBM достави най-мощния суперкомпютър за частна наука

IBM суперкомпютърът ще се използва в научни проекти на института Ранселар в Ню Йорк
(снимка: IBM / Twitter)

Политехническият институт Ранселар в Ню Йорк демонстрира суперкомпютър IBM AiMOS с производителност 8 петафлопа (Pflops), съобщи ZDNet. С негова помощ учените ще разработват нови архитектури за изкуствен интелект (AI).

IBM твърди, че AiMOS е най-мощният суперкомпютър, инсталиран в частни университети. Той използва същата Power Systems технология като двата най-мощни суперкомпютъра – Summit и Sierra, също създадени от IBM.

Миналия ноември машината зае 24-то място в Топ 500 на суперкомпютрите. Инвестициите в проекта не се съобщават, но само внедряването на системата се оценява на 30 млн. долара.

Учените в Ранселар планират да използва компютърните ресурси на AiMOS за изследвания в четири области:

  • AI и разработване на нови видове устройства;
  • биотехнологии;
  • eнергия и околна среда;
  • нанотехнологии.

По-конкретно, суперкомпютърът на IBM ще се използва в проекта Джеферсън – инициатива за мониторинг на околната среда, която събира годишно повече от девет терабайта данни от сензори и IoT устройства, разположени около езерото Джордж в Ню Йорк.

Най-мощният суперкомпютър в научния свят въобще, извън частните университети, е Frontera с производителност от  38,7 петафлопа. Машината е разработена съвместно от Dell и Intel за нуждите на Държавния университет в Тексас. Тя е на пето място в класацията Топ 500.

Коментари по темата: „IBM достави най-мощния суперкомпютър за частна наука”

добавете коментар...

  1. D

    Под държавен университет не си представяй както са УНСС или ТУ у нас. В Щатите университетите са много тясно обвързани с бизнеса и правят съвместни изследвания.

    Годишния бюджет на водещите университети там минава един милиард долара. В България сам може да се сетиш колко е 🙂

  2. Anonymous

    Че за какво му е на държавен университет топ 5 ?

Коментар