Новият офис: звукоизолирана капсула?

Тихата и изолирана работна среда е мечта за много от служителите 
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията на коронавируса доведе до радикално преосмисляне на работните места. Една концепция рязко набра скорост: офисът на новото време може да бъде навсякъде – от кафенета до метростанции и други обществени пространства – във формата на звукоизолирана кабина.

През пролетта на 2017 година 43-годишният Ендрус Арге е принуден да вземе почивка от компанията за офис-мебели, която е основал почти две десетилетия по-рано, поради болест. Стоейки затворен в дома си, Ардж започва да обмисля идеи за подобряване на традиционната офис-среда.

Винаги е забелязвал липсата на гъвкавост, типична за офис-помещенията, особено що се отнася до местата за срещи: едни статични зали, в които хората влизат като в буркан, но по график. По-добрата алтернатива, мисли си Ардж, би било да има модулни, звукоизолирани „капсули“ за срещи, които да могат да се намират навсякъде в офиса с отворен план и да осигуряват онази закътаност и уединение, което е нужно за концентрация на работещите.

Тази идея в крайна сметка се превръща в Silen Space. „Няколко дни по-късно, след скициране на идеята, влязох в офиса, споделих с с нашия екип, а те допълнително ускориха идеята“, разказва Ардж пред ZDNet.

След една година на изследвания и разработки първата кабина Silen се появява на пазара. През есента на 2018 г. кабините бързо биват забелязани на международни панаири – на един от първите, на които присъства фирмата, към екипа се обръща компания, която в крайна сметка става дистрибутор на Silen в Съединените щати.

Стара концепция

Концепцията за звукоизолираните работни кабини обаче не е нова. Идеята се върти в общественото пространство от години. Основното „гориво“, което подклажда тази идея, са несгодите на традиционния офис с отворен план. В тях са наблъскани много хора, бюро до бюро, шумно е, постоянно колеги щъкат напред-назад. Постоянното „жужене“ на офиса с отворен план е натоварващо, изморително и обичайно води до спад в концентрацията.

Различни проучвания в последните години показват, че все повече работещи хора бягат от работодателите, които залагат на отворения план, а работещите на високо-отговорни позиции, които изискват много прецизност и съсредоточеност, откровено казват, че не могат да работят в шумните помещения с отворен план.

В резултат на това не са една и две дизайнерските фирми, които предлагат на пазара свои концепции за акустични кабини за работа. Някои се рекламират като предназначени за работни срещи. Други са за уединена работа или за провеждане на важни телеконферентни разговори.

Едно търсене в интернет на понятието „акустична кабина“ показва колко многобройни са всъщност разработките на звукоизолирани капсули за уединена офисна работа.

Ефектите на Ковид-ерата

Въпреки, че се разработват от много години, акустичните кабини все още не са често срещани. Ковид-пандемията обаче тласна напред и вдъхна нов живот на концепцията. Новата работна обстановка събуди интереса към звукоизолираните кабини като гъвкаво и практично решение за уединена работа.

Представата за хибридното работно място е пряко свързана с идеята за кабините, които биха позволили на хората да работят отвсякъде. Служителите биха могли да започнат да използват малките помещения за срещи и работа, без значение къде се намират: в кафенета, ресторанти, търговски центрове и други обществени пространства.

Обичайно всяка капсула има система за циркулация на въздуха и климатизация, набор от електрически контакти, някаква възможност за интернет свързаност, осветление – в идеалния случай светодиодно, което е добре и за зрението, и за сметката. Някои кабини са направени с такова стъкло, че намиращите се вътре хора виждат всичко навън, но те самите не са видими за външния свят.

Модулите могат да са с различни размери, например за двама или за четирима души, с пространство за маса или без, да бъдат прикачвани един към друг или разделяни.

Но най-важна е тишината. Основното предимство на акустичните кабини е осигуряването на беззвучна среда, в която „муха да бръмне – ще се чуе“, дори да се намират посред оживени отворени пространства. При някои дизайни разликата спрямо външния свят се измерва в над 40 децибела.

„Хората днес са по-мобилни от всякога и биха искали да имат приятна среда за фокусирана работа, където и да се намират в момента, в който им е необходимо съсредоточаване“, обобщава Арге.

Коментар