Вова от Украйна ограбил Microsoft с 10 милиона долара

Бъговете в софтуера могат да донесат огромни печалби на находчивите ИТ специалисти
(снимка: CC0 Public Domain)

Служител на Microsoft от Украйна спечелил с измама над 10 милиона долара от компанията в продължение на две години, възползвайки се от софтуерна грешка в системата за електронни плащания.

Владимир Квашук, наричан кратко Вова, се присъединява към централата на Microsoft в Редмънд през 2017 г., когато е на около 25 години. Заемайки позицията софтуерен инженер на пълен работен ден, той бива ангажиран с тестване на системата за електронна търговия на компанията с годишна заплата от 116 000 долара.

Грешка в софтуера му позволява да натрупа състояние в размер на милиони долари, става ясно от публикация на Bloomberg. Обикновено платежната система вижда кога се генерират тестови покупки от съответните акаунти и в такива случаи не се продават или изпращат артикули. Оказва се обаче, че тази функционалност не работи с подаръчните карти за конзолите Xbox.

При поръчка на карта за подарък от тестовия си акаунт Квашук получил по пощата валидни 25-цифрени кодове. Вместо да информира Microsoft за това, украинецът започнал да продава получените по този начин кодове.

Вова криел своите манипулации посредством VPN, фалшиви профили и създаден от него софтуер. Той изградил добре работеща система за получаване и продажба на кодове и за две години генерирал 152 000 подаръчни карти, от които спечелил 10,1 милиона долара.

В крайна сметка обаче Вова бил разкрит от екипа на Microsoft за разследване на измами и арестуван. По това време той живеел в имение край езерото Вашингтон за около 1,63 милиона долара, карал червен Tesla Model S за близо 163 000 долара и – според собствените му записи – планирал да се сдобие с яхта, хидроплан и още по-скъпа къща.

Квашук не се признава за виновен, но той вече има присъда от 9 години затвор и задължение да възстанови на Microsoft сумата от 8,3 милиона долара. Заплашен е също от депортация обратно в Украйна.

Коментари по темата: „Вова от Украйна ограбил Microsoft с 10 милиона долара”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Индиците в M$ гепили картите и му прехвърлят вината .

  2. Anonymous

    според собствените му записи – планирал да

    Уж успял ТАЙНО да открадне 10 мил
    обаче
    си записвал плановете за хидроплан ??

Коментар