Вентилацията в офиса вдига производителността

Изследване на американски учени твърди, че вентилацията в офиса повишава когнитивните способности на служителите и производителността на труда. Резултатите от проучването са публикувани в сп. Environmental Health Perspectives.

В експеримента са участвали 24 души, вкл. инженери, архитекти и мениджъри по продажби, които са изпълнявали обичайната си работа в помещенията. Симулирани са условията в офиси със стандартна вентилация, такива в зелени сгради със сертификат LEED Platinum и в зелени сгради с усилена външна вентилация.

Учените са сравнявали нивото на съдържание на въглероден газ и летливи органични съединения с количеството въздух, постъпващ отвън. Наблюденията са извършвани в продължение на шест дни, като условията на вентилация са променяни без участниците в експеримента да знаят за това.

Всеки ден доброволците са преминавали тестове за съобразителност и реакция, резултатите от които са отчитани заедно с параметрите за състоянието на въздуха. Като цяло, резултатите в зелените помещения са били с 61% по-високи, отколкото в обикновения офис, а при допълнителна вентилация – със 101% по-добри.

Така например, реакцията на хората в кризисна ситуация е била по-адекватна с 97% в зелен офис и със 131% при допълнителна вентилация. Стъпвайки на данните, учените стигат до извода, че работата на свеж въздух носи ползи и на служителите, и на работодателите при незначително увеличение на разходите за вентилация.

Според един от авторите на доклада, Джозеф Алън от Харвард, повишаването на разходите за електричество с 30 долара на човек годишно може да доведе до ръст на производителността, оценен на 6000 долара.

Коментар