Идва ли краят на отворените офиси

Шумът и суматохата в отворените офиси нерядко правят невъзможна ефективната работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Пандемията от коронавирус сложи край на актуалността на концепцията за офис с отворен план. Днес ограниченото и личното пространство отново са на мода. Но нека не се лъжем – след две десетилетия усилия да унищожим ограничените пространства сега възстановяването им е нелека задача.

Сигурно изглежда абсурдно, но има и такива компании, които през есента на 2019 година „най-сетне” са сбъднали дълго подготвяни планове да премахнат преградите в помещенията, където са настанени техните служители, и да преминат към работа в офис с отворен план. Можем да си представим техния стрес от факта, че само няколко месеца по-късно коронавирусът направи тази концепция недопустима.

Тази пролет милиони хора по света се оказаха мотивирани да ограничат взаимодействията си с колегите, за да опазват здравето си. Магазините сложиха прегради пред касиерите, а фирмите с отворени офиси потърсиха каквито и да е преграждения, за да обособят пространствата на своите служители.

Главоблъсканицата, пред която сега са изправени подобни бизнеси, е рожба на няколко десетилетия усилия за заместване на класическите работни стаи с големи зали, в които са наблъскани стотици работещи хора. Основен принос за това има ИТ индустрията.

Колосите на „Силициевата долина” наложиха тази мода, наемайки хиляди хора, а след това наблъсквайки ги в големи зали – бюро до бюро, гръб до гръб. Това нямаше как да не окаже влияние на останалите индустрии, защото ИТ сферата бе възприемана като много влиятелна, напредничава и образцова. Така постепенно всички сектори започнаха да търсят начин да изграждат офиси от тип „отворено пространство”.

Сътрудничество или просто пестене на пари

Ранди Хаудър, управляващ директор на офиса в Сан Франциско на фирмата за дизайн и архитектура Gensler, смята, че отворените планове могат да бъдат много ефективни, когато са добре проектирани от архитекти, които разбират културата и нуждите на определено работно място. Но той признава, че това далеч е не е единствената причина отвореният план да стане модерен.

„Ангелът на лявото ми рамо казва, че те са популярни, защото има убеждение, че отвореният план води до повече общуване между колегите, повече сътрудничество, включително и повече информираност за това, което правят другите колеги”, казва Хаудър, цитиран от The Atlantic. „Дяволът на дясното ми рамо казва, че просто е по-евтино, по-изгодно и по-бързо да се изгради офис с отворен план, да се наредят бюрата и хората да започват работа”.

Съсипаната продуктивност

С течение на времето мнозина специалисти – най-вече от сферите на психологията и управлението на човешки ресурси – се опитаха да предупредят, че отвореният план не носи тази продуктивност, която се очаква, и че идеята за съвместната работа не всякога е толкова добра – не и по този начин.

Шумът и суматохата в офисите с отворен план нерядко правят невъзможна спокойната и ефективна работа. Пандемията показа, че в офис с отворен план е направо невъзможно да се проведе телеконферентен разговор, но това е само върхът на айсберга.

От години психолозите разкриват, че служителите – особено тези с високо ниво на компетентност и отговорни позиции – не могат да работят в подобна среда. „Жуженето” на голямата зала съсипва продуктивността им, пречи им да се съсредоточат, срива концентрацията им в моменти, в които вършат сериозни задачи и им е нужно спокойствие.

И така, някога считана за модерна, концепцията за отворените пространства се оказа не чак толкова полезна за сътрудничеството и даже съсипваща за работещите по специалности, които предполагат решаване на сложни проблеми чрез комбинация от множество компетенции и нужда от съсредоточаване и продължително задържане на вниманието.

В своето проучване за работните пространства през 2019 г. компанията Gensler установи, че 65 процента от анкетираните работещи искат „поне полузакрити” работни пространства; още една четвърт искат да могат да имат достъп до затворени пространства „при нужда”.

Завръщането на обособеното пространство

От март насам дизайнери, производители и архитекти са впрегнати във „възраждане” на добрите затворени пространства. Личното служебно място отново е на мода, но пресъздаването му след две десетилетия усилия да бъде унищожено сега е предизвикателство. Пандемията ни напомни за всички важни неща, заради което стените са измислени открай време – да разделят пространствата, за да разделят хората. Но как да ги върнем?

Един щатски производител на хладилна техника споделя, че от март месец насам има скок в поръчките на компоненти за „стени от плексиглас”. Претоварени са и фирмите, произвеждащи преградни паравани върху конструкции, които могат лесно да се местят.

Преграждения са нужни в най-различни ситуации и в най-различни пространства: в банките, в училищата и университетите, в домовете за възрастни… Преграждения са нужни дори на ресторантите, които търсят начин да настаняват своите гости по начин, който да ги „дистанцира” едни от други.

Мебелните компании са в ступор. Днес не са много клиентите, които купуват столове, маси или дивани, но безброй клиенти искат преграждения. Вече е налице остра конкуренция в тази област – фирми, които са готови да предложат лесни и гъвкави за монтиране преградни стени с 10 дена срок на доставка харчат продукцията си като топъл хляб и са предпочитани пред другите, които доставят същото за 2 или 3 седмици.

Офисче

В архитектурни бюра като Gensler вече работят усилено по прекрояване на пространствата за множество фирми, чиито служители постепенно се завръщат по офисите. „Налице е интересно движение в посока неща, които не са нито малък офис, нито голям офис с отворен план”, казват оттам.

Компанията прогнозира появата на нещо, което нарича „офисче”. Това не е точно закрит офис, не е точно и открита работна зона, не е малка конферентна зала – то е нещо средно между всички тези неща. То е малко, частично отворено пространство, където има известен контакт с колегите, но същевременно човек не е принуден да слуша служебните разговори на колегата от съседното бюро.

Със сигурност тези пространства биха помогнали на отделните работници, ако се върнат в офиса, да намалят риска от коронавирусна инфекция. Но може би ще помогнат и да се подобри продуктивността им?

Коментари по темата: „Идва ли краят на отворените офиси”

добавете коментар...

  1. Момиче от Село

    Привет съселянино Бачкер. 😉

    Не виждам никакъв проблем да живея и дистанционно да работя в село от къща с двор с хубава градина с домати, краставици, дини, грозде, круши, ябълки и много животни. Бабите също работят събират тютюн няма човек от родата, който да не работи. Сестра ми също работи по Интернет напълно дистанционно за много добри пари. Братчедите ми са в Лондон и те там работят дистанционно за компании и клиенти извън Европа.

    Големо семейство, голяма рода и фамилия сме и съм истински щастлива лятото като се събираме всички от чужбина на село да се видим и черпим с наша собствена селскостопанска продукция.

    Дистанционна работа също ме прави щастлива да съм сред близки хора, природа и на родно място.
    Печеля добри пари и мога всяка година да съм в различна държава по света. Обиколила съм почти целия свят. Дистанционна работа е нещо прекрасно! Категорично НЕ на офиси по големите мръсни градове. Каквото спечелят защо да го дават профукват за наеми или кредити за жилища в скъпи панелки по градовете. Не се срамувам че съм селянка. Точно те най-много работят и са полезни за България хората от провинцията.

    Поздрави,
    Мелек

  2. Бачкер

    Мечтата на труженика да работи в офис 🙂 🙂 🙂
    Разбирате ги нещата от живота, видно е. Хората ако само в офиси работеха немаше да има ни папо ни ток ни вода.

  3. Муфи

    Ще има нов световен ред.

    След този вирус ще има нов вирус! Ще се редуват епидемии и пандемии.

    В този глобализиран свят заразите ще се разпространяват мълниеносно.

    Дори нова чума и черната смърт да дойде не е никак толкова фантастично и е напълно реално, светът неизбежно се променя и това е нормално и естествено.

    Зад всяко природно бедствие има и ползи тласъци за развитие и промяна на цели общества и държави. Нужни са и са полезни. В противен случай всичко ще е в пълен застой.

    Просто няма как да не се засегне начина на работа на бизнеса.
    Шефчета и мефчета не може всичко да играе по техните свирки не са никакви богове.

  4. Муфи

    Ще има нов световен ред.

    След този вирус ще има нов вирус!

    Дори нова чума и черна смърт да дойде не е никак толкова фантастично и е напълно реално, светът неизбежно се променя и това е нормално и естествено.

  5. Муфлон

    Фофу, пак ги дрънкаш своите врели и некипели. Все още си живееш в миналото на шефовете и вождовете Ленин и Сталин.

    СВЕТЪТ СЕ ПРОМЕНЯ и НЯКОИ НЕЩА НЯМА КАК да СЕ ВЪРНАТ КАКТО СА БИЛИ ПРЕДИ.

    За да се развиваме трябва рестарт свежи хора от бизнеса, а старите да си ходят да фалират и да ги няма повече.

    Абсолютно неизбежно и задължително е дистанционната работа особено в тези бизнес сфери, където то може да бъде с лекота осъществено на 100% REMOTE.

    Времето ще ги помете и трябва разните шефчета и бизнесмени, които не се адаптират към новата реалност. Сега реват за държавни помощи бизнеса, пари на килограм, бонуси, привилегии съвсем изпаднали като ромските общности дето цицкат държавни пари. О Фофу това не ти ли мирише на комунизъм, а да те видим сега !??

    Защо не бъдат оставени да фалират тези упорити тъпи бизнесмени, които не могат да се справят в условията на свободен пазар? Защото не искат да се адаптират и променят вярата си в остарялата феодална схема.

  6. Фофу

    “Да, защото бъдещето е на новото поколение Интернет общество и виртуалните офиси.”

    Ей, хайде сега смели визионерски предвиждания. Не, че е лошо да имаш ентусиазъм, но всъщност, казано най-кратко …

    Бъдещето е на това което кажат шефовете. А те по принцип не се предават и засега само временните законови положения ги принуждават.

  7. Anonymous

    Правилното заглавие трябва да е “Идва ли краят на физическите офиси?”

    Да, защото бъдещето е на новото поколение Интернет общество и виртуалните офиси. Голяма част от индустрията, добив, производства и земеделие ще бъде до голяма степен автоматизирано и ще останат малко работните места, където трябва физическо присъствие на фиксирано работно място с тежък физически труд в нечовешки условия каквито са сегашните стъклени буркани и аквариуми по бизнес сградите. Разните прословути стартъпи, които са в набутани коуъркинг пространства тип ферма за животни, хале или мазета. Хабят пари за наеми и измъчват хората си.

    Градовете ще са по-зелени, екологично чисти. Ако се развият добре в тази правилна насока света живота на хората ще се подобри сто и повече кратно и ще могат инвестират в по-висок стандарт на живот и жилища с обособени удобства и пълен комфорт на домашни офиси. Home Office.

  8. АА

    Отвореното офис пространство е една голяма тъпотия която намалява продуктивността, особено когато помещението е голямо.

  9. jj

    Никога не бих работил в опън офис пространство, това е най-голямата дебилщина.

  10. Фофу

    “В Щатите преди са си правили експериметни за пълен Home Office и дистанционна работа на служетелите на компании и резултата е бил катастрофален.”

    Кат ги прочета ей таквизи и ми става супер драго. А на Марс правели ли са или още не ? Питам защото аз там съм чул, че са правели, но не съм сигурен и сега като видях такъв експерт викам да питам.

  11. Димо

    Привет интересна тема. Аз НЕ съм нито ИТ специалист и НЕ СЪМ ФРИЛАНСЕР / Frelancer работя вече 7+ години дистанционно от своя домашен офис.

    Имам жена, деца и животни на двора. Нищо не ми пречи да си работя Home Office.

    На първо място спестено ценно свободно време и енергия, което споделям с близките ми хора и лично време за отдих спокойствие и самоусъвършенстване. За мен вече е немислимо минало ходенето по натъпкани офиси всеки ден. Пътуването повече от 20 минути е пагубно върху продуктивността и психиката на хората, мръсотия, шум, задръствания, загубени часове път назад и напред. Съкращават и съсипват си живота тези служители.

    Подбраните новини от Америка са тенденциозни и пропаганда от консерватори и фирми, които са против дистанционна работа. Има работодатели агресори, които се страхуват от новото и не приемат и не зачитат правата и свободите на своите подчинени. Доставя им удоволствие да ги ограничават и потискат и експлоатират.

    Аз знам достатъчно много утвърдени Американски компании, които имат добри практики от повече от 10 години вече та дори и от 20 години опит с дистанционни офиси и служители работещи от домовете си. Имат опит разумни правила, култура и всичко е нормално и дори отлично като условия и атмосфера за работа и висока продуктивност. Хората са със семейства деца, животни, растения хубави къщи и домашни офиси. Чувства се спокойствие и позитивно отношение към дистанционната работа, колегите и фирмата като цяло.

    ДАНО ДОСТИГНЕ ДО УМА ПРОМЯНАТА НА ВСЕ ПОВЕЧЕ ХОРА и да се намали огромният брой нещастно работещи офис служители.

  12. Европеец

    Не мога да се съглася с твоите аргументи. Личи си, че си от старите белязани офис травмирани хора.

    Когато дълги години човек живее зле няма как да оцени по-добрият начин на живот и свободата. За бебета и деца си има ясли и детски градини. Виждал съм някои майки да си мъкнат децата в офиса знам много добре какво е.

    Ако не можеш да си направиш подходяща работна зона за къде си? Не е никакво оправдание. Както казах НЕ всички, НО ЗА огромна / голяма част от фирмите и различните професии е напълно възможно да са напълно дистанционни с домашни офиси. Добре е чистия въздух, екологията, спестено ценно време за транспорт.

    Дето го пишеш офис гъвкавост е прах в очите и подигравка като полу бременна жена. Малко черен хумор голяма гъвкавост два дена работа от вкъщи и кои са тези дни ами събота и неделя, а останалото? Ами дишаш отровни газове от транспорта и мръсният въздух в наблъсканият офис.

    ТУК ВЕЛИКАТА ЗАБЛУДА и простотия и пълно неразбиране за Freelancer. ГОВОРИМ ЗА НОВАТА НОРМА напълно Дистанционна ПОСТОЯННА РАБОТА от домашен офис. КАКВИ Фрилансери ти се въртят в главата?

    ТОВА Е БЪДЕЩЕТО – дигитална трансформация на обществото. НЯМА КАК иначе и това е пътят.
    НЯМА КАКВО ДА МИ подаваш специално подбрани манипулативни случаи на пълна управленска некадърност и на базата на тези случаи да правиш катастрофално погрешни изводи.

    ИНДУСТРИАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ е било голям ужас подивели ограничени работници са почнали да се противопоставят и да чупят машините, защото нямало да има работа за тях по фабриките? Това разумно поведение ли е?

    Сега ИНФОРМАЦИОННА РЕВОЛЮЦИЯ – дигитализация, телематика, дистанционна работа, роботика, телемедицина, дистанционно обучение, виртуални офиси. КЪДЕ СИ ТИ? С твоето остаряло и ограничено мислене? Ще чупиш компютрите ли? Ще отричаш дистанционната работа? Какви други оправдания ще си измислиш?

  13. Европеец №2

    Всичко казано е така…ако са наблъскани хората. Ако има нормални условия – помещения за до 8 човека (за 4-5 нужни в повечето случаи), на човек минимално да се пада 10 кв.м. офис площ, гъвкаво работно време, възможност като в западните страни 1 ден от седмицата да е работа от вкъщи, мисля, че няма да е ужасно. При нас климатиците на 1-2 месеца се профилактират. При всякакви условия на работа, ако са лоши, ще се губи производителност. На някой може вкъщи да му е по-зле от офиса. Вкъщи да има жена с малки деца, да си губи фокуса от работата, да няма подходяща работна зона, да се изолира от другите хора, това също си е увреждане на здравето и психиката. Колегите с малки деца и жени едвам дочакаха момента да могат да се върнат в офиса. Всяко интелигентно направено решение е приемливо. На този етап от днешната култура най-добро ми се вижда хибридното решение – гъвкаво работно време с възможност 1-2 дни от седмицата за работа от вкъщи.
    П.С.: В Щатите преди са си правили експериметни за пълен Home Office и дистанционна работа на служетелите на компании и резултата е бил катастрофален. Идеята е много стара, вероятно по-стара от годините на Европеец. “Бъдещето е на Home Office и дистанционната работа” е за хора, които не познават историята.
    П.С.2: Европеец, помисли да станеш Freelancer.

  14. Европеец

    Истината е една Бъдещето е на Home Office и дистанционната работа.
    Офисите да са само за представителства на фирми и бизнес срещи с директори и мениджъри при сключване на договори и нищо повече. Преди някой да ревне срещу и против да му набия в главата има достатъчно много бизнеси, които могат напълно или частично да са Remote.

    Страшно много хора са увредени физически и психически от отворените офис пространства. Климатични системи, които не се чистят от както са инсталирани набити с бацили и гъбички. Силен стрес шум, клюки, интриги, миризми като пот, храна, мръсно интимно бельо, сексуално напрежение, жените в мензис ужасно миришат непоносимо както и тоалетните, офиси от тип ферми за животни с надзиратели, агресори, супервайзори, конфликти липса на лично пространство сексуални домогателства и тормоз на работното място са често явление и едва ли не утвърдено като норма в наблъсканите офиси отворени или затворени условията на труд са ужасни.

    Всичко това уврежда здравето и психиката на хората. За жалост трайно се инвалидизират тези хора и после трудно ще се адаптират към по-добрите условия. После обяснявай на осакатен роб, че може да живее и да се труди в по-добри условия. Трябва много борба, сила и воля да се променят нещата към добро и в правилната насока.

Коментар