Apple работила по iPod с гайгеров брояч за военните

Модифициран плейър iPod трябвало да помага на военните да измерват радиацията
(снимка: CC0 Public Domain)

Дейвид Шайер, бивш софтуерен инженер в Apple, е работил с военните на САЩ по създаване на секретен плейър iPod. Отличителна особеност на устройството е наличието на гайгеров брояч за измерване на радиацията.

През 2005 г. директорът за софтуера на iPod помолил Шайер „да помогне на двама инженери от Министерството на енергетиката на САЩ да създадат специален iPod”, разказва TidBits. Всъщност инженерите били служители на Bechtel, основен изпълнител на поръчки за военните.

По това време само четирима души в Apple знаели за проекта, а днес нито един от тях не работи във фирмата. Липсват и документални доказателства за съществуването на проекта.

Екипът започнал да модифицира iPod, така че устройството да записва данни от добавеното специално оборудване. Плейърът е трябвало да изглежда и работи като обикновен iPod, а всички допълнителни данни, записани на твърдия диск, да бъдат неоткриваеми.

Самият Шейер никога не е виждал лично допълнителното оборудване, но смята, че iPod е модифициран, за да функционира като „невидим гайгеров брояч”. Той предполага, че подобно устройство би било изключително полезно при скрити операции за събиране на доказателства за радиоактивност.

Модифицираният iPod от пето поколение е избран заради лесното отваряне и големия 60GB сторидж. Това е последният iPod, в който Apple не използва цифров подпис в операционната система, което улеснява модификацията на софтуера.

Коментар