Израел създаде бомба с изкуствен интелект

Spice 250 използва изкуствен интелект, който открива дадена цел сред различни обекти (снимка: Rafael)

Израелската компания Rafael обяви, че е създала и успешно тествала планираща авиационна бомба Spice 250, оборудвана с изкуствен интелект (AI), който позволява да бъде открита дадена цел сред различни обекти.

В момента планиращите бомби са оборудвани с различни системи за насочване, но ако целта изглежда като околните предмети, бомбата може да се взриви на грешното място. Spice 250 с вграден AI може да различи целта с помощта на база данни с триизмерни модели и обучени невронни мрежи.

Масата на бойната глава е 75 килограма. Сгъващото се крило за планиране позволява удари срещу цели, разположени до 100 км от точката на изстрелване.

В допълнение, Spice 250 е снабдена със система за анулиране на целта няколко секунди преди бомбата да я приближи, а изображението от вградената камера се предава към приемника, докато целта бъде ударена.

Други подробности за бомбата засега не са разкрити. В бъдеще разработчиците от Rafael планират да въведат възможност за автоматично избиране на вторична цел в случай, че бомбата не разпознае първичната цел.

През февруари тази година американските военни обявиха поръчка за разработване на ново поколение оръжие, което ще може софтуерно да се актуализира по същия начин като операционната система на смартфоните.

Изискванията към изпълнителя показват, че новата пушка трябва да бъде оборудвана със система за управление, която подобрява точността на стрелбата на далечно разстояние, има защитен от кибератаки процесор и система за определяне на разстоянието до целта и скоростта на вятъра.

Коментари по темата: „Израел създаде бомба с изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Viktor

    На Израел никой не може да забранява, обратното е.

  2. ха

    Не се ли дискутираше забраната на ИИ точно за военните цели на убиването. Някъде в този сайт четох статия на такава тема…

  3. милитъри

    Лошо… Военните технологии вече са в нов етап на развитие, със сигурност не за добро на планетата…

Коментар