ЕС загрижен за криптовалутата Libra на Facebook

ЕС вече изразява загриженост относно криптовалутата на Facebook (илюстрация: Libra)

Facebook представи тази седмица проекта си за криптовалута Libra с очакването тя да намери прием сред всички два милиарда потребители на социалната мрежа. Но въпреки че ще излезе чак през следващата година, Libra вече се натъква на потенциални проблеми.

Според публикация на Блумбърг, представители на ЕС изразяват загриженост за новия проект на Facebook. По-специално, министърът на финансите на Франция е завил, че Libra не трябва да се превръща в суверенна валута. Той призовава банките от страните на Г-7 да публикуват анализите си за криптовалута на Facebook следващия месец.

Подобна загриженост e изразена и от член на Европейския парламент от Германия, според когото Facebook рискува да се превърне в банка в сянка.  Досега това са само изолирани изявления, но те идват едва ден след обявяване на криптовалутата.

Имайки предвид сравнително отслабената репутация на Facebook, може да се предположи, че Европейският съюз ще се заеме сериозно с този въпрос и няма да позволи на Libra да работи по начина, по който е замислена от създателите на криптовалутата.

Коментар