Близо 90% от мобилните приложения са уязвими

Понякога мобилните приложения се създават специално за проследяване на потребителя и кражба на неговите данни (снимка: CCO Public Domain)

Над 89% от приложенията за мобилни устройства са уязвими на хакерски атаки, твърди ново изследване на компанията за киберсигурност Positive Technologies.

Данните сочат, че 38% от приложенията за платформа iOS имат уязвимости от високо ниво, а при апликациите за Android този показател е още по-висок – 43%.

Според специалистите, още на ранен етап на създаване на мобилните приложения разработчиците допускат грешки, които ги правят уязвими.

Понякога приложенията се създават специално за проследяване на потребителя и кражба на неговите данни, докато самата апликация се рекламира като много полезна услуга.

Мобилните вируси действат по различен начин. Някои са способни да прихващат и изпращат SMS-и, други следят написаното от клавиатурата, трети правят записи от екрана и т.н.

Заслужава да се отбележи, че понякога вирусите се откриват в новите смартфони, т.е. зловредният софтуер се „зашива” директно в операционната система и не може да бъде премахнат.

Коментар