82-годишна американка ще лети в космоса с Ню Шепърд

Мери Уолъс „Уоли“ Фънк най-накрая ще осъществи мечтата си да полети в космоса.
(снимка: Blue Origin)

Космическата компания Blue Origin обяви, че 82-годишната Мери Уолъс „Уоли“ Фънк ще заеме четвъртото място в първия пътнически полет на Ню Шепърд на 20 юли 2021 г. Участничка в програмата „Жена в космоса“ от 60-те години, тя ще бъде най-възрастният човек, излязъл в космоса.

Изборът на Уоли допълва списъка с пътници за първия полет на New Shepard. Останалите трима включват основателя на Blue Origin Джеф Безос, брат му Марк и все още неназованият победител в търга за първото платено пътническо място в космическа екскурзия. Търгът за това място донесе зашеметяващите 28 милиона щатски долара на фирмата.

Авиатор, спортист и шампион стрелец, Уоли е една от групата „Меркурий 13“ – име, измислено от холивудския продуцент Джеймс Крос през 1995 г., за да опише 13-те жени, които са преминали тестовете, използвани за подготовка на астронавтите на „Меркурий 7“, избрани през 1959 г.

Тъй като по онова време НАСА е затрупана с кандидати, започвайки да набира астронавти, президентът Айзенхауер решава да ограничи набора от кандидати до военни пилоти с инженерна степен. Това не само означава, че кандидатите имат сравнима квалификация, но и гарантира, че всички са опитни пилоти, свикнали с военна дисциплина.

За съжаление това практически дисквалифицира всички потенциални жени кандидати, тъй като по това време няма жени пилоти, отбелязва NewAtlas.

Любопитен да види как жените ще реагират на космическите полети, Уилям Рандолф Ловелас II, който е бивш полетен хирург, а по-късно и председател на Специалния консултативен комитет на НАСА по науката за живота, с помощта на генерал Дон Фликингър, кани 25 жени да се подложат на същия набор от физически и психологически тестове, които Ловелас е разработил за НАСА.

Програмата получава съвсем малко публичност. За разлика от астронавтите от „Меркурий 7“, жените са тествани индивидуално и никога не са се срещали като група. До края на програмата 13 жени преминават тестове от фаза I.

Уоли е най-младата от тях и постига най-високите оценки. Родена през 1939 г., тя е първата жена-инструктор по летене в американска военна база.

Въпреки че все още не е полетяла в космоса, Уоли се опитва няколко пъти да излезе в орбита. Тя кандидатства три пъти за програмата на космическата совалка на НАСА, но ѝ липсва инженерна степен и квалификация за пилот.

В крайна сметка жената е трайно отхвърлена като вероятен пилот на совалката заради възрастта си. Сега тя най-накрая ще осъществи мечтата си да полети в космоса.

Коментар