Родители на деца с име Алекса предизвикват Amazon

Устройствата с гласов асистент Alexa предизвикаха брожение в обществото и критики към Amazon
(снимка: CC0 Public Domain)

Родители на деца с име Алекса се оплакват, че дъщерите им са обект на тормоз, защото носят същото име, което Amazon използва за своя виртуален асистент Alexa, който позволява гласово управление на различни джаджи.

Някои дори са сменили името на детето си, защото казват, че поредицата от шеги с Алекса е „безмилостна“. Те призовават Amazon да промени думата за „събуждане“ на виртуалния асистент и да му дадат не-човешко име.

Amazon отговори, че е „натъжен“ от тези проблеми и и че са налични и алтернативни думи за събуждане на изкуствения разум, съобщава в репортаж по темата BBC.

Името Алекса стана много популярно през последните години, тъй като все повече домакинства използват гласово активирани интелигентни високоговорители. Amazon Echo и Echo Dot използват името Алекса за гласова команда, преди да дадат инструкции или да зададат въпрос.

Това обаче създава проблеми на хората на име Алекса. Те често отнасят шеги, свързани с името си, което не всякога е приятно, а понякога е и неприемливо.

Хедър, чиято дъщеря се казва Алекса, казва, че момичето ѝ е обект на шеги и грубости от страна на други деца и понякога дори от учители – заради името си. Проблемът се откроил, когато детето започнало средно училище.

„Тя започна да не иска да се представя заради шегите и реакцията на хората. Тя беше и все още е дете, но възрастните смятат, че няма нищо лошо в това да се шегуват с нея. Опустошително е. Училището реагира неадекватно и ни каза, че има нужда от изграждане на устойчивост“, споделя Хедър.

По нейните думи, проблемът е оказал огромно влияние върху психичното здраве на дъщеря ѝ. В крайна сметка семейството решило законно да промени името на Алекса.

„Тя е на много по-добро място сега. Преместихме я в ново училище, за да ѝ дадем възможност за ново начало. Но неправдата никога няма да напусне нито нея, нито нас. Amazon трябва да промени стандартната фраза за събуждане на своите устройства“.

Подобен проблем среща и майката на 6-годишно момиченце на име Алекса. Малката вече е станала обект на толкова шеги, че споделила с майка си: „Не искам хората да знаят името ми“.

Родителите на деца с името Алекса са недоволни, че Amazon „не рекламира факта“, че думата за събуждане може да бъде променена“.

„Ние проектирахме нашия гласов асистент така, че да отразява качествата, които ценим у хората – да бъде умен, внимателен, съпричастен и приобщаващ“, отговориха от Amazon на критиките.

Ние сме натъжени от горчивия опит, който споделихте, и искаме да го кажем много ясно: тормозът от всякакъв вид е неприемлив и ние го осъждаме с най-решителните възможни сили“, казват от компанията.

Коментари по темата: „Родители на деца с име Алекса предизвикват Amazon”

добавете коментар...

  1. фту

    – Как се казваш?
    – Елка.
    – Смятай… А баща ти как се казва?
    – Наум.

Коментар