Смартфон-приложение следи психичното здраве

Щатската военна служба е печално известна с проблемите с психичното здраве на служителите си. Според някои проучвания, 30 процента от служещите развиват някакъв вид психично разстройство в рамките на четири месеца от завръщането си у дома след мисия.

Военните харчат купища пари за справяне с психичните проблеми в редиците на служещите, а най-новият им опит представлява смартфон приложение, наречено T2 MoodTracker, което помага на хората да следят психичното си здраве след завръщането у дома.

Приложението работи като хай-тек дневник, който позволява на потребителите да изразят емоциите си и поведението си – в резултат от терапия, лекарства, ежедневния опит или промени, случващи се на работното място или у дома.

Смартфон системата няма претенции да бъде “джобен терапевт”, а по-скоро служи за натрупване на точни и актуални данни за психичното здраве на човека. Интелигентното приложение може да даде много по-точни резултати от евентуалния разговор с психолог, обяснява Пери Босмаджиян, психолог в Националния център за теле-здраве и технологии.

“Терапевти и лекари често трябва да разчитат на пациента да си припомни разни събития, когато се опитват да съберат информация за симптомите на състоянието му през последните седмици или месеци, – каза Босмаджиян. – Изследванията показват, че информацията, събрана след събитието, особено за настроения, обикновено е неточна. Най-добрият начин да се знае кога и какво се е случило е да има точен запис по време и място на това, което се случва”.

По-конкретно приложението следи състоянията на тревожност, депресия, общото благосъстояние, стреса, наличието на пост травматичен стрес и мозъчни увреждания. Всеки един от тези казуси се следи от набор от 10 описания, които позволяват на потребителите да конкретизират въпросите, които ги засягат.

Ежедневното изразяване, натрупвано с течение на времето, може да изведе тенденция, която да се наблюдава от лекари и терапевти.

Приложението е изтеглено вече над 5000 пъти, откакто е достъпно в Android Market отпреди година. То ще бъде на разположение и за iPhone потребители по някое време догодина.

Коментар