Нов случай на пиратство в асемблаторска фирма

Полицията в Шумен предотврати разпространение на нелицензиран софтуер. Това стана във вторник при проверка от служители на ОД на МВР в града със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA) в асемблаторска фирмa, предлагащa за продажба компютърни системи с предварително инсталиран бизнес софтуер.

Клиентска компютърна система с инсталирани нелицензирани копия на компютърни програми на компании-членки на BSA е приобщена като доказателство по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.

При проверката е установено, че и върху три от компютърните системи, използвани в офиса на дружеството, също са били инсталирани софтуерни продукти на компании-членки на BSA, за които не са предоставени документи за легалното им придобиване и използване. Освен тях полицаите са иззели и един диск със записан върху него бизнес софтуер.         

Това е поредната успешна проверка на служителите на полицията в страната в рамките на усилията за противодействие на нарушенията, свързани с разпространението на нелицензиран софтуер. Предприетите действия съвпадат и с продължаващата кампания на BSA „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”, акцент в която е и повишаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал.

Коментар