Изкуствен интелект ще открива самоубийците

Технологиите с изкуствен интелект могат да помогнат за предотвратяване на самоубийства
(снимка: CC0 Public Domain)

Дали младата жена в лятна рокля просто се възхищава на гледката от моста? Това е въпросът, на който искат да си отговорят южнокорейски изследователи и служби за спешна помощ , използвайки изкуствен интелект за откриване и предотвратяване на опити за самоубийство.

AI системата изучава модели на поведение, като анализира данни от камери, сензори и диспечерски записи на спасителните служби от април 2020 г., съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от Сеулският технологичен институт.

Въз основа на информацията от видеонаблюдение и оценка на подробности като колебанието на човека, изкуственият интелект може да прогнозира опасна ситуация и незабавно да предупреди спасителните екипи, казва главният изследовател Ким Джун-чул.

Надеждите са, че видеонаблюдението ще позволи на екипите да откриват и реагират на опитите за самоубийство малко по-бързо, споделя Ким Хьонг Гил, който отговаря за спасителната бригада “Йейуидо”, наблюдавайки кадри в реално време от мостовете на река Хан в Сеул.

Екипът на Ким работи с изследователите по технология, която щабът за пожари и бедствия в Сеул ще внедри през октомври в рамките на пилотен проект. „Системата се обучава от самите кадри, което може да доведе до подобрени резултати чрез значително намаляване на фалшивите аларми”, казва главният изследовател.

Южна Корея, с население от 52 милиона души през 2019 г., има най-висок процент на самоубийства в ОИСР. Повече от 13 700 души са отнели живота си през същата година, според данни на правителството.

Всяка година се случват близо 500 опита за самоубийство на 27 моста над дългата почти 500 км река Хан.

Броят на спасителните мисии е нараснал с около 30% през 2020 г., в сравнение с предходната година, а много от опитите за самоубийство са на хора в 20-те и 30-те години, тъй като пандемията от коронавирус донесе икономически затруднения и изостри борбата за работни места.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект ще открива самоубийците”

добавете коментар...

  1. Филанкишията

    Майтап бе !!!
    Вие да не започнахте да се коркате ?
    Особено Фофка.

  2. Филанкишията

    ААААААААААААА,тъкмо приготвих въжето,сапуна примката и …
    И ся кво ?????

  3. Фофу

    Свобода 01/07/2021 22:33 Ами като е такова “робство и страдания”, ти що не си се самоубил до сега? Освен ако не мишеш от оня свят.

  4. Anonymous

    От затвора планета Земя немой се избяга докато не разпознаваш [ИН|ЯН]

  5. Свобода

    Престъпление е да отнемат правото на свободен избор на човек да се самоубие. Както и евтаназията трябва да бъде узаконена навсякъде по целият свят. НЕ може да имат държавните власти такива права върху живота на хората да им забраняват да се освобождават от робство и страдания.

  6. Anonymous

    Ю.Корея(52 мил) най-висок % на самоубийства в ОИСР.

    алфа вълни по тел.

Коментар