Конкуренцията в Amazon подтикна към самоубийство

Гигантът в онлайн търговията Amazon има славата на компания, която поставя служителите в жестока конкуренция помежду им. Но един от нейните работници не издържа на напрежението и посегна на живота си.

Угнетеният служител скочил от 12-я етаж на офис сграда на компанията в Сиатъл, САЩ, предаде Блумбърг. Опитът за самоубийство е основна версия в разследването на местната полиция. Мъжът скочил от сградата в началото на работния ден, в 8:45 ч. местно време, но останал жив и бил закаран в болница.

Името на служителя не се съобщава, но е известно, че преди да скочи, той изпратил имейл до адрес, достъпен за стотици работници на Amazon, вкл. изпълнителния директор Джеф Безос, твърди Блумбърг, позовавайки се на анонимни източници. В офиса на компанията в Сиатъл работят над 20 000 души.

От писмото става ясно, че наскоро служителят искал да бъде преместен в друг отдел, но получил отказ. Вместо това служителят бил включен в програма за повишаване на ефективността на персонала. Участието в подобна програма може да завърши с уволнение, ако работникът не покаже подобрение на своите показатели.

В писмото служителят критикува Amazon за начина, по който компанията се отнесла към неговата молба за преместване, и намеква, че може да си причини вреда. В официално изявление Amazon съобщава, че пострадалият служител получава възможно най-добрите грижи и неговите колеги са готови да го поддържат в процеса на възстановяване.

Amazon има репутация на жесток работодател. През август миналата година Ню Йорк Таймс публикува статия за живота на „белите якички” в компанията, с нелицеприятни факти за отношението към персонала.

Ръководството на Amazon поощрява служителите да критикуват и да се присмиват на идеите на колегите си по време на общите събрания. Работният ден продължава и нощем – началникът може да изпрати на подчинения си писмо след полунощ и след това да го попита с SMS защо на му отговаря.

Вътрешният отдел за телефонни комуникации изисква от служителите тайно да докладват за работата на своите колеги пред преките им началници. Тази система често се използва от служителите за разпространяване на клевети.

Работниците, които не издържат на подобна конкуренция, биват уволнявани при ежегодните чистки в компанията. Това важи и за служителите с тежки заболявания, на които не се дава достатъчно време за възстановяване и те също биват уволнявани.

Коментари по темата: „Конкуренцията в Amazon подтикна към самоубийство”

добавете коментар...

  1. Анарх

    “Вътрешен отдел на Амазон” . Амазонското ДС с методите на Гестапо. На ви “свободен пазар”, “свободно движение на роби и капитали” ,”върховенство” на закона(за защита на капитала)” Днес в Хамерика ,утре с SETA и у нас. Честито ви неолиберално благоденствие.

  2. :о)

    Пак се възбудиха коми-мозъците от една новина.
    А това че тук в нашата “ИЗТОЧНА илюзия” милиони хора живеят в будна кома и просто съществуват обречени на мизерия…без шансове за по-добро…това не се гледа, не се мисли?

  3. Blake7

    Върл капитализъм точно както ни го описваха навремето в училище през 80-те

  4. Anonymous

    Amazon има репутация на жесток работодател

  5. Държавна сигурност

    Вътрешният отдел за телефонни комуникации изисква от служителите тайно да докладват за работата на своите колеги пред преките им началници.
    Тази система често се използва от служителите за разпространяване на клевети.

  6. Amazon

    American Dream…

Коментар