Китай започва да изгражда 5G мрежи през 2017 г.

Към края на десетилетието China Telecom ще разполага с напълно функционална 5G мрежа

Към края на десетилетието China Mobile ще доставя 5G услуги на милиони китайци

Водещият китайски телеком China Mobile планира да започне изграждането на 5G мрежи още през 2017 г., като в рамките на три години ще инсталира 10 хиляди базови станции, съобщи Digitimes.com.

През първата година от проекта телекомът ще построи седем експериментални базови станции в няколко китайски градове, които ще работят на честоти до 6GHz. По-късно China Mobile ще изгради още 20 станции в други градове и ще започне комерсиалната им експлоатация през 2018 г.

Ако всичко върви по план, към края на десетилетието китайския телеком ще разполага с напълно функционална мрежа 5G, обезпечена от 10 000 базови станции, твърди Digitimes.com.

Планове за 5G кроят повечето развити страни по света. Япония обещава да пусне първата подобна мрежа за Олимпийските игри през 2020 г., а в Европа най-напреднала в разработките е Великобритания, като се очаква Лондон да постави началото на 5G на Стария континент.

Тестове на мрежи от пето поколение отдавна извършва Южна Корея, която заедно с Китай ще си оспорва 5G лидерството в Азия. На Балканите сериозни намерения за изграждане на 5G вече декларира южната ни съседка Турция.

Коментар