Над четвърт от служителите с влошена психика от пандемията

Пандемията доведе до размиване на границите между работа и личен живот
(снимка: CC0 Public Domain)

Ковид пандемията, физическата изолация и несигурната икономика са допринесли за намаляване на психичното благосъстояние на хиляди работещи, сочи ново проучване на Adecco Group.

По-голямата част от анкетираните лидери в компаниите заявяват, че се чувстват неподготвени да водят разговори около психичното благосъстояние на служителите си.  54% от тях споделят, че е трудно да предоставят ефективни съвети на хората си относно психическото им благополучие по време на пандемията.

Едновременно с това, половината от мениджърите признават, че е трудно да преценят как се чувстват служителите им. От друга страна, проучването показва, че 28% от служителите заявяват, че психичното им здраве се е влошило по време на пандемията.

Липсата на ефективни инструменти в мениджърските екипи за решаване на този проблем допълнително се засилва от очакванията на служителите, 80% от които са мнение, че техният работодател е отговорен за осигуряването на по-добър работен свят.

Това изисква по-голям фокус върху подобряване на корпоративните програми за благосъстояние. В продължение на десетилетия много компании инвестираха основно в услуги или привилегии, базирани на удобства, като фитнес зали и маси за пинг-понг. С променената работна среда, тези програми обаче не са приложими и им липсват ключовите елементи, необходими за дългосрочен успех.

Компаниите да помислят за нов холистичен модел, който да е достатъчно устойчив и работещ в дългосрочен план, препоръчва Addeco Group. Холистичният подход включва 4 елемента:

  • психическо благосъстояние;
  • физическо благосъстояние;
  • социален аспект (способността на служителите да се свързват, да се ангажират с другите, да се приобщават);
  • целта от съществуването на компанията, базирана на общи ценности и принципи, които служат като мотивация на служителите.

Коментари по темата: „Над четвърт от служителите с влошена психика от пандемията”

добавете коментар...

  1. :o)

    По принцип не разбирам защо всички хора трябва да са на едно мнение 🙂
    На вас ви харесва да работите затворени вкъщи и да се виждате с огледалото, на мен не
    Работил съм и присъствено и хоум офис , за мен съм видял кое е ок
    Не че нещо не ми изнася или не ми изнася – да си кажа честно ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА какво работите вие и как го работите 🙂
    Щом ви го броят за работа и ви дават пари за това – живи и здрави да сте 🙂

  2. Фофу

    :o) 16/04/2021 11:33 Тоя продължава да обикаля и да пляска малоумия. Нещо никак не му изнася работата от къщи и не може да си намери място. Явно е работодател дето го е стегнал чепика.
    Не е за всеки работа от къщи, но явно е за повечето както се вижда. Той като отолкова иска да си ходи в офиса.

  3. Това е привилегия!

    Не всеки има късмета и щастието да работи 100%.
    Сега е прекрасно слънчево времето имам къща с двор чист въздух, природа децата ми играят на двора, а аз си работя на лаптопа и гледам планината.

    С жената и децата бяхме на остров с прказно море и плаж откарахме 6 месеца през това карах отпуска две седмици и през останалото време си почнах отновп дистанционната работа и да печеля пари за семейството ми и да планираме следваща дестинация.

    Какво по-хубаво от това? Други които нямат тоя късмет ще са между 4 стени по офисите и ще губят времето и живота си в пътуване вкъщи офис и обратно.

  4. Ама така ли?

    До :о)
    Голям наглец си теб има ли кой да те жали?
    Пишеш глупости, защото завиждаш и за теб гроздето дето не можеш да го стигнеш е кисело за теб.

  5. :o)

    и аз познавам работещи от години (преди пандемията) от вкъщи.
    Излизат да работят от кафето да видят хора , горките крепостни роби
    Не е за всеки това – затворен зад 4 стени без да виждаш жива душа…

  6. Дистанционно работещ

    Физическата изолация е добро нещо както и личното пространство.

    Реалните проблеми са парите и доходите всичко друго е преувеличено. Особено за професиите, които могат да работят на 100% нямат никакъв проблем точно обратното повече време са със семейството и на гъвкаво работно време от домашен офис без разходи и стрес от пътувания насам и натам по офиси като в стъклени аквариуми.

    Познавам много хора, които са щастливи от дистанционната работа и то на 100%

Коментар