Големите ИТ компании връщат служителите в офисите

Бизнесът връща служителите в офиса, с риск част от тях да напуснат работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Технологични гиганти като Twitter и Google са готови да върнат служителите си по офисите. Подобни планове имат и други бизнеси от Силициевата долина. Някои запазват възможността за дистанционна работа. Много служители обаче не приемат с възторг новината, че отново ще ходят до работното място.

Twitter ще възобнови бизнес-пътуванията и ще отвори офисите си по целия свят на 15 март, според съобщение от главния изпълнителен директор Параг Агравал. Макар че някои служители на Twitter започнаха да работят от офисите на компанията в Сан Франциско и Ню Йорк миналата есен, повечето останаха затворени от началото на пандемията досега.

Все пак Twitter няма да задължава служителите да се връщат по работните места. Компанията даде да се разбере, че е възприела идеята работниците ѝ да могат да практикуват „работа от вкъщи завинаги” и това ще продължи да е така и занапред. Тези, които изберат да се върнат в офисите, ще трябва да покажат доказателство за ваксинация.

Агравал отбелязва, че планът служителите да имат избор дали да работят в офиса или 100 процента отдалечено, или пък да редуват офиса с дистанционна работа, си има своите уникални предизвикателства.

„Разпределената работа ще бъде много, много по-трудна. Всеки, който се е присъединил към среща от разстояние, докато други са в конферентна зала, знае тази болка. Ще има много предизвикателства през следващите месеци и ще трябва да бъдем проактивни, преднамерени, да се учим и адаптираме”, пише Агравал.

След почти две години работа от домовете и служителите на Google в няколко щатски града ще могат да се върнат по офисите – от 4 април. Съобщението дойде в имейл от Джон Кейси, вицепрезидент на Google за глобалните политики за социални стимули. Кейси посочи като мотиви стабилния спад на броя на случаите на коронавируса, напредъка в лечението и подобрените мерки за безопасност.

Google, заедно с голяма част от фирмите в Силициевата долина, първоначално планираха връщане на служителите по офисите през януари. Те обаче отложиха датата заради появата на мутацията Омикрон. Оттогава компанията позволява на работниците доброволно да се върнат в своите офиси в Маунтин Вю и Сан Франциско, ако носят маска и са напълно ваксинирани.

Остава в сила планът на Google, който миналата година главният изпълнителен директор Сундар Пичай изложи – за „хибридна работа”. Повечето служители имат възможност да работят дистанционно поне през част от седмицата. Този план ще продължи и през април, като по-голямата част от служителите на Google ще продължат да работят от домовете си поне два дни в седмицата.

Други компании от Силициевата долина също предприемат стъпки към отваряне на офисите. Служителите на Microsoft се върнаха на работа в централата в Редмънд, Вашингтон, тази седмица. Фирмата очаква, че повечето работници ще прекарват около 50 процента от времето си, работейки от разстояние.

Повечето служители на Meta ще се върнат в офисите на 28 март. Тези от тях, които се притесняват, все пак могат да поискат разрешение да работят от вкъщи постоянно. Тъй като не всички позиции отговарят на условията, може би някои работници няма да получат разрешение.

Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън призова американците да се върнат по работните си места. „Време е американците да се върнат на работа и да напълнят градските центрове отново”, каза той.

Но не всички са щастливи да зарежат пижамите и да подновят редовните пътувания до офисите. Възможният край на отдалечената работа се превърна в поляризираща тема за много служители, които твърдят, че се чувстват по-добре, работейки от дома си – по-продуктивни и с по-добър баланс между работа и личен живот.

В социалните мрежи вече се трупат публикации, посочващи всички негативи за работата в офис и всички ползи от работата от вкъщи. Комикът Ели Клеймендал, която има десетки хиляди последователи, посочи колко скучен е офисът: във видео с над 44 000 харесвания тя публикува класически снимки на сиви тоалетни кабинки, ярка офис кухня и малки, тесни работни кабини. Всичко това не предизвиква чувство на радост, посочи Клеймендал.

Дистанционно работещите тъгуват и заради загубата на свободата си. Мнозина са нещастни от перспективата да се потопят отново в среда на шумотевица и досаден микромениджмънт.

Влогърката Лора публикува 15-секундно видео, което прекрасно обобщава някои от предимствата на дистанционната работа: без включена камера човек може да участва в среща както му е удобно, например облечен в удобен халат, с ролки за коса на главата, по пижама.

Все повече се говори, че много служители ще решат да напуснат работа, за да не им се налага да се връщат в офиса. Според проучване на GallUp, публикувано през октомври 2021 г., „трима от 10 служители, работещи дистанционно, казват, че е много вероятно да потърсят друга работа, ако компанията им елиминира опцията за отдалечената работа”.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Големите ИТ компании връщат служителите в офисите”

добавете коментар...

  1. !!

    От 10 години работя в малък екип с приятели и мога да ви кажа, че в един момент просто си взехме офис по ред причини:

    1. Начало и край на работния ден – при работа от вкъщи е изключително трудно човек да раздели работата от почивката. Липсата на ограничения води до разтегляне на работния ден и безкрайни разсейвания, защото “винаги мога да си свърша работата по-късно”. В офиса фокусът върху работата е по-добър.

    2. Социализация – когато човек цял ден не мърда от вкъщи, започва да губи желание да излиза; всичко остава за уикенда, в най-добрия случай.

    3. Екипната работа върви по-добре от офис – далеч по-лесно е да се проведе бърз разговор. Да, всичко това може да се прави през платформи като Zoom, но далеч не е толкова естествено и бързо, колкото директно да попиташ колегата до теб.

    4. Колкото и да е странно за повечето хора, обездвижването е значително по-сериозно.

    Убеден съм, че много хора ще оспорят гореизложеното, но съм и също толкова убеден, че 99% от тях са скатавки, вършат си работата през пръсти и го дават “лайфстайл” служители.

  2. ха

    Основното предимство на офисите е запазването на централизацията. Това ИТ фирмите да си останат в САЩ. Иначе може да се окаже в бъдеще, че всички служители на дадена американска фирма са пръснати по света и даже са от различни националности. В такъв случай има опасност следващият много богат шейх да създаде фирма, чрез която да привлече на куп въпросните служители, както се казва с един удар. Хората много трудно сменят мястото си на живот, но смяната на връзката към сървърите на работодателя е работа за 10 минути…

  3. Коланга

    А дай сега позитивите от офиса, колега… или само негативи има в главата ни…

  4. Трагично

    Жалко връщане назад към примитивизма. Бъдещето е на дистанционната работа. Безсмислено пътуване до офиси всеки ден губене на време, задръствания, трафик, мръсен въздух изгорели газове, болести, разбито здраве и психика от пътуване с часове към и от офиси.

    Загубени са пари, транспорт, нерви, вереме, здраве и живот това е резултата от връщането назад по офисите.

    Както са тръгнали назад да се върнат още към средновековието / тъмните векове.

Коментар