Недостиг на чипове застигна производителя на Lada

Производството на Lada и Renault в Русия е нарушено заради недостиг на чипове
(снимка: АвтоВАЗ)

АвтоВАЗ, производител на автомобилите Lada и Renault, ще спре сглобяването на автомобили в заводите си в Толиати и Ижевск на 5 март, както и в периода от 9 до 11 март.

Причината е продължаващият недостиг на електронни компоненти, съобщиха от пресслужбата на компанията. Служителите могат да използват дните от 9 до 11 март като платен отпуск и ще получават пълноценно заплащане за това време.

„Във връзка с продължаващата криза на доставките на електронни компоненти, с цел предотвратяване на значително намаляване на нивото на доходите на служителите на компанията, администрацията на АвтоВАЗ взе следните решения за графика на работа на предприятия в Толиати и Ижевск: 5 март 2022 г. е обявен за ден на престой при изплащане на отглеждането на заплатите; периодът от 9 до 11 март се обявява за време на престой при заплащане за служителите в размер на две трети от средните месечни доходи”, се казва в съобщението.

Промените в графика няма да засегнат услугите, отговорни за осигуряването на безпроблемната работа на инфраструктурата на предприятието, както и инженерните отдели, ангажирани в работата по нови проекти.

Подразделенията и дъщерните дружества, занимаващи се с производство и дистрибуция на резервни части, обслужване на клиенти, също ще работят по обичайния график през този период.

„Компанията полага максимални усилия за бързото възобновяване на производството в заводите си в Толиати и Ижевск”, отбелязват от АвтоВАЗ.

По-рано президентът на АвтоВАЗ Никола Мор заяви, че ситуацията с недостига на електронни компоненти продължава да бъде трудна за производителя. Компанията произвежда автомобили и компоненти за две марки – Lada и Renault.

Коментари по темата: „Недостиг на чипове застигна производителя на Lada”

добавете коментар...

  1. ха

    А дано се прехвърлят да сглобяват старите модели Лада от социализма, които не само чипове не им трябват, но и издържат на (достатъчно далечен) ядрен взрив.

  2. Бай Х.

    Лада с чип не е лада. Пак са откраднали нещо я от немците, я от французите.

  3. РОССИЯ

    Пияният руснак на литър водка не го знаеш кво ще измисли :)))

  4. краси

    Ще възобновят точно едно нищо, масово западни бизнеси спират да работят с Русия. Не чипове, а основни компоненти няма да имат, за да сглобят един автомобил.

  5. Битцент

    Тез пък за какво им са чипове?)))

Коментар