Airbnb предлага безплатно жилища за бежанците

Инициатива на Airbnb може да помогне на 100 хиляди бежанци от Украйна
(снимка: CC0 Public Domain)

Платформата Airbnb реши да предложи безплатно и краткосрочно жилища за до 100 000 украинци, избягали от войната с Русия, съобщи компанията. Престоят на бежанците ще бъде финансиран от дарения за фонда за бежанци на Airbnb.org, както и с помощта на домакини в платформата.

Брайън Чески, съосновател и главен изпълнителен директор на Airbnb, призова хората в Полша, Германия, Унгария и Румъния да отворят домовете си, тъй като все повече украинци бягат от войната в родната си страна. Чески и двама други висши служители на Airbnb изпратиха писма до лидерите на страните, граничещи с Украйна, за да предложат подкрепа за настаняването на бежанци, съобщи компанията.

Въпреки че престоят е временен, Airbnb заяви, че „ще работи в тясно сътрудничество с правителствата, за да подкрепи най-добре конкретните нужди във всяка страна, включително чрез осигуряване на по-дългосрочен престой”.

Някои украинци, които се нуждаят от жилище, може и да нямат достъп до интернет или да не разполагат с устройства, които традиционно се изискват за резервиране на квартира чрез платформата. Затова Airbnb ще работи с „нестопански организации на място, които отговарят за резервирането и координирането на престоя на бежанците, независимо от националност, раса, етническа принадлежност”.

Airbnb.org е организация с нестопанска цел, която бе създадена след урагана Санди в САЩ. Тя работи за осигуряване на временно настаняване за хора, пострадали от кризи от всякакъв характер. Често пъти това касае осигуряването на подслон за бежанци. Миналата седмица Airbnb.org обяви, че ще предостави краткосрочно настаняване и на 21 300 афганистански бежанци.

Повече от 500 000 украински бежанци са влезли в околните страни през последните четири дена. Европейският съюз, чрез еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, поиска от държавите-членки да предоставят временно убежище на всички пристигащи украинци за срок до три години.

Коментар