Изкуствен интелект усеща кой ще напусне работа

Изкуственият интелект ще играе все по-важна роля в подбора и управлението на персонала (източник: CCO Public Domain)

Нов софтуер, базиран на изкуствен интелект, е способен да предскаже кои служители ще напуснат работа. Точността на системата, създадена от IBM, достига 95%, съобщи CNBC.

Става въпрос за програма, която „усеща” интелектуалното изтощаване на хората. Технологията, залегнала в нея, вече е защитена с патент от IBM. Софтуерът е създаден съвместно със суперкомпютъра Watson.

Основната цел на програмата е да предвиди вероятността от уволнение на даден служител. Системата генерира препоръки за мениджърите, които им помагат по-ефективно да привличат нови кадри.

По думите на Джини Ромети, главен изпълнителен директор на IBM, софтуерът е изключително точен. Изкуственият интелект анализира множество данни, за да състави своята прогноза, и може да спести около 300 милиона долара на IBM от разходите за персонал.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект усеща кой ще напусне работа”

добавете коментар...

 1. Lordoff

  Интересно с какви данни ще оперира и как по-точно ще ги събира… щял да усети интелектуалното изтощение… ?!?

 2. Тони Стоянов

  Всеки ден, малката Мравка пристигаше рано на работното си място и започваше да работи. Произвеждаше и беше доволна. Шефът – Лъвът – обаче се учудил, че мравката работи без надзор. „Ако тя произвежда толкова без надзор, не би ли могла да произвежда повече, ако е под нечий надзор“? – замислил се той.

  Така той нае една Хлебарка, която имаше голям опит като надзорник и изготвяше чудесни доклади. Първото решение на Хлебарката бе да въведе контрол на достъпа за Мравката. След това на Хлебарката ѝ бе нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите и тя нае един Паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори.

  Лъвът бе очарован от докладите на Хлебарката и я помоли и за графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. За тази цел на Хлебарката ѝ купиха компютър, лазерен принтер и бе наета една Муха, която да ръководи отдел информатика. Мравката, доскоро продуктивна и весела, бе отчаяна от толкова хартии и срещи, които отнемаха цялото време!

  Лъвът стигна до заключение, че е дошъл моментът да се създаде длъжност отговорник за сектора, където работеше Мравката. Постът бе поверен на един Щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си. Новият отговорник, Щурецът, също имаше нужда от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавляваше и с всеки изминал ден се ядосваше все повече.

  По същото време Щурецът убеди Лъва за абсолютната необходимост от проучване на средата. След като проучи работната натовареност, Лъвът забеляза, че секторът на Мравката не произвеждаше вече колкото преди. Той нае един Бухал – известен консултант – да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкара три месеца в офисите и направи огромен доклад, в няколко тома, със заключението: „Има много персонал в това предприятие.”

  Познайте първо кого уволни Лъвът? Мравката, естествено, защото тя „проявява липса на мотивация и конфликтно поведение“.

 3. Аман

  са че напускват ли или че ги волним, че ни сфанах…

 4. :)

  Като липсва естествен интелект сред менъджмента, ще се намеси изкуствен такъв за да продължи с менъжерските глупости 🙂 Важното е да има cost saving.

 5. :D

  На баба ви хвърчилото.

  От сега усещам как тъпата щайга ще препоръчва най-висококвалифицирания персонал за уволнение. Те са и тези, които най-много се борят със системата, често са силно негативно настроени срещу малоумията на неадекватните меринджеи и прочее.

  Въобще, с всички тия малоумни системи се върви към бясна посредственост.

 6. Turnover boi

  Dam

Коментар