Застояването пред екрана влошава здравето

Съвременният човек прекарва до 17 часа пред екраните всеки ден
(снимка: CC0 Public Domain)

Хората, които прекарват много време пред екрана на телевизора, компютъра или мобилното устройство, имат повече проблеми с храненето и общото здраве, установи изследване на учени от Държавния университет в Аризона.

От създаването на първите телевизори хората започнаха да прекарват голяма част от времето си пред екрана, често комбинирайки го с ядене на не най-здравословната храна. Появата на компютри и смартфони значително увеличи времето пред екрана.

Днес хората прекарват от средно 6-7 часа до повече от 17 часа на ден със своите устройства. Досега обаче не беше известно как времето пред екрана е свързано с честотата на различни заболявания.

Изследоването, публикувано в BMC Public Health, анализира данни от живота на над 900 възрастни в САЩ, които притежават телевизор и поне още едно устройство с екран. Те са попълнили въпросник, който оценява общото време пред екрана, хранителните навици, продължителността и качеството на съня, стреса, здравето, физическата активност и индекса на телесна маса.

В резултат изследователите установяват, че хората, които използват екрани средно 17,5 часа на ден, имат най-лошите показатели за здраве и хранителни навици, в сравнение със средно ангажираните и неактивни потребители, които възприемат информация от екрани между 11,3 и 7 часа на ден. Освен това хората с най-много време пред екрана имат и най-големи проблеми със съня.

Авторите на изследването твърдят, че гледането на няколко епизода от сериал или телевизионни програми наведнъж води до увеличаване на консумацията на бърза храна и приема на калории. Според учените, тяхната работа поставя основа за задълбочени бъдещи изследвания за въздействието на екраните върху човешкото здраве.

Коментар