Изкуствен интелект слага край на екраните

Потребителите са убедени, че изкуственият интелект (AI) скоро ще позволява взаимодействие без нужда от смартфон екран. Половината от всички анкетирани потребители на смартфони очакват подобни устройства да останат в миналото през следващите пет години, сочи годишният доклад за потребителките тенденции на Ericsson ConsumerLab.

Навлизането на свързаните технологии на масовия пазар се случва по-бързо от очакването. В резултат на това периодът, в който ранните клиенти оказват влияние върху другите, сега е много по-кратък от преди.

„Някои от тенденциите може да изглеждат футуристично. Но интересът на потребителите към нови модели на взаимодействие като изкуствен интелект (AI) и виртуална реалност (VR), както и вграждането на интернет в стените на домовете или дори в телата ни, е доста сериозен”, коментира Михаел Бьорн, ръководител изследвания в Ericsson ConsumerLab.

По неговите думи, скоро можем да станем свидетели на появата на нови категории потребителски стоки, в резултат на което цели индустрии ще се трансформират, за да се справят с предизвикателствата.

Данните в доклада „10 горещи потребителските тенденции за 2016” покриват широка гама от мнения на потребители. Най-разпространената тенденция е представителна за 1,1 милиарда души в 24 страни, докато най-малко разпространената – за 46 милиона смартфон потребители в 10 големи градове. Ето 10-те тенденции за 2016 и след това:

Ефектът „Свързан начин на живот”. 4 от 5 души днес отчитат, че предимствата от онлайн услугите се увеличават, когато повече хора ги използват. В световен мащаб един на всеки трима потребители вече участва в различни форми на споделената икономика.

Поколение на стрийминга. Тийнейджърите гледат повече YouTube видео съдържание дневно, в сравнение с другите възрастови групи. 46% от 16-19-годишните прекарват един час или повече в YouTube всеки ден.

AI (Изкуственият интелект) слага край на епохата на екраните. Изкуственият интелект ще позволи взаимодействие с обекти без необходимост от смартфон екран. Един от всеки двама смартфон потребители мисли, че смартфоните ще станат част от миналото в рамките на следващите пет години.

Виртуалното става реално. Потребителите желаят виртуална технология за ежедневни дейности като гледане на спорт или видео обаждания. 44% дори искат да принтират своята собствена храна.

Умни домове. 55% процента от собствениците на смартфони вярват, че в тухлите, използвани за изграждане на жилища, могат да бъдат вградени сензори, които да следят за мухъл, течове и проблеми с електричеството, като това може да се случи в рамките на следващите пет години. В резултат на това може да се наложи концепцията за интелигентни домове да бъде преосмислена изцяло.

Умни пътуващи. Пътуващите всеки ден искат да използват времето си по смислен начин и да не се чувстват като пасивни обекти. 86% биха използвали персонализирани пътнически услуги, ако има такива.

Спешен чат. Социалните мрежи могат да станат предпочитаният начин да се свържете с услуги за спешна помощ. 6 от 10 потребители също се интересуват от приложение за информация при бедствия.

Устройства за вграждане в тялото. Вътрешни сензори, които измерват показателите на телата ни, могат да се превърнат в новите носими продукти. 8 от 10 потребители биха искали да използват технологиите за подобряване на сетивни възприятия и познавателни способности като зрението, паметта и слуха.

Всичко се хаква. Повечето потребители на смартфони смятат, че хакерството и вирусите ще продължават да бъдат проблем. Като положителен страничен ефект, един на всеки пет казва, че има по-голямо доверие в една организация, която е била хакната, но след това се е справила с проблема.

„Нетизен” журналисти. Потребителите споделят повече информация от всякога и вярват, че това увеличава тяхното влияние в обществото. Повече от една трета вярват, че вдигане на шум онлайн за дадена корумпирана компания има по-силен ефект отколкото жалба в полиция.

Коментари по темата: „Изкуствен интелект слага край на екраните”

добавете коментар...

  1. Илиев

    Мнение в областа на научната фантастика,монитори е имало в началото на компютърната ера,ще има винаги,но приспособления на хора с увреждания ,като слепота или глухота винаги ще се разработва.

  2. Anonymous

    Не, че е лошо да изследват мненията на потребителите, но да правят изводи е безумие.

    “AI ще замени екраните” има логиката на “слухът и говорът ще заменят зрението”.

Коментар