Бил Гейтс предвещава нова пандемия

„Ще имаме нова пандемия. Следващият път ще бъде различен патоген”, заяви Бил Гейтс
(снимка: Gates Notes)

Милиардерът Бил Гейтс каза в петък, че рисковете от тежко заболяване от Covid-19 вече са „драматично намалени”, но и че следваща пандемия е почти неизбежна, предадоха думите му световните агенции.

Говорейки пред Хадли Гембъл от CNBC на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, Гейтс заяви, че потенциалната нова пандемия вероятно ще произтече от различен патоген от този на семейството на коронавирусите.

Но, според бизнесмена, напредъкът в медицинските технологии може да помогне на света да се справи по-добре с новата зараза – ако инвестициите се направят сега. „Ще имаме нова пандемия. Следващият път ще бъде различен патоген”, каза Гейтс.

Според него, две години след началото на пандемията на коронавируса най-лошите последици вече са „избледнели”, тъй като огромни части от глобалното население са придобили известно ниво на имунитет. Самата тежест на вируса е намаляла с най-новия вариант – омикрон.

Въпреки това, казва Гейтс, на много места това се дължи на самия вирус, който създава определено ниво на имунитет и „е свършил по-добра работа… отколкото ние с ваксините”.

Той смята, че вече е „твърде късно” да се постигне целта на Световната здравна организация да ваксинира 70% от световното население до средата на 2022 г. Вместо да се гони тази цел, светът трябва да е готов да разработва и разпространява ваксините по-бързо. За целта „правителствата [трябва] да инвестират сега”.

„Следващият път трябва да се опитаме да го направим не за две години, а за не повече от шест месеца”, казва Гейтс. Според него, технологията за информационна РНК (mRNA) ще направи целта постижима.

Коментари по темата: „Бил Гейтс предвещава нова пандемия”

добавете коментар...

  1. злтнкрв

    При следващата пандемия спасението ще се състои в една капка кръв

  2. fg

    Освен тази има и MS пандемия

  3. Някакъв

    Бил Гейтс не е вирусолог и по-добре да си мълчи по тази тема.

Коментар